PA TI PREŽIVI…

Usporedili smo cijene u Puli, Kopru i Trstu i zaključili da ćemo opet u Italiju po špežu. Neki popularni artikli u Italiji su DUPLO, PA ČAK I TRODUPLO JEFTINIJI

| Autor: Ružica KORACA
Centar u Trtu u kojem smo čekirali cijene i tri varijante Mutti passate - talijanska, slovenska i hrvatska

Centar u Trtu u kojem smo čekirali cijene i tri varijante Mutti passate - talijanska, slovenska i hrvatska


Već dugi niz godina, još iz doba Jugoslavije, opće je poznato da Istrijani odlaze u Italiju po špežu, kao i Slavonci u Mađarsku. Obzirom na trenutnu gospadarsku situaciju, inflaciju i težnju za najoptimalnijom potrošnjom dostupnih budžeta građana, napravili smo komparaciju cijena odabranih proizvoda u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Ti odabrani proizvodi ne spadaju u klasičnu potrošačku košaricu, kojom se obično uspoređuju cijene proizvoda, već su izabrani proizvodi, brendovi i veličine pakiranja koji se mogu usporediti u tri navedene države.

Cilj nije bio naći bilo koji proizvod nego se nastojalo naći proizvode koji su građanima prepoznatljivi. Cijene koje su bile izražene u eurima preračunate su u kune prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan analize.

Odabrali smo 16 proizvoda u trgovinama u Hrvatskoj (Pula), Sloveniji (Kopar) i Italiji (Muggia pored Trsta). Radi se o opće poznatim proizvodima kao što su primjerice Dove gel za tuširanje, Lenor omekšivač, pasirana rajčica Mutti i drugima kojima se koristimo u jednom prosječnom kućanstvu. Neki proizvodi na određenim mjestima bili su na akciji, primjerice šampon Loreal u Hrvatskoj i Dove gel za tuširanje u Italiji, dok su ostali bili po redovnoj cijeni. Mi smo najekonomičnije birali proizvode za analizu kao da kupujemo za sebe. Akcije su uobičajena stvar u većini marketa i hipermarketa i one se najčešće provode na tjednoj bazi te svatko tko pazi na osobnu potrošnju prati tijek akcija.

Slovenija

Trgovina u Sloveniji koju smo obišli

Proizvodi poput Nutelle i Dasha u Italiji su 10 do 20 kuna jeftiniji nego kod nas, ali posebno nas je fascinirala činjenica da Grana Padano sir plaćamo duplo skuplje u Hrvatskoj nego u Italiji, a tunu Rio Mare skoro troduplo!

Donekle utješno po Hrvate je da su cijene u Sloveniji, barem prema onome što smo mi usporedili, približno jednake kao u Hrvatskoj, pa čak i veće. Naravno, Slovenci imaju i znatno veće plaće, ali manje od Talijana. Tako da je kupovna moć vrlo jasna: uvjerljivo najveća je u Italiji, a uvjerljivo najmanja u Hrvatskoj.

Građani Pule nisu iznenađeni razlikom u cijenama jer je većina onih s kojima smo razgovarali već čula od prijatelja koji redovito kupuju u Italiji da je ušteda velika.

- Znam da je Grana Padano sir talijanski, ali da je toliko skuplji kod nas ne mogu vjerovati. Nisam znala da je tolika razlika. Prije smo išli u Italiju u špežu, ali zadnje dvije godine zbog korone nismo išli. Kako nam cijene rastu mislim da ćemo opet početi odlaziti. Moji prijatelji idu redovito i jako su zadovoljni kvalitetom proizvoda jer isti proizvod bude kvalitetniji u Italiji, ali i cjenovno povoljniji, kazala nam je Arieta Gržinić.

- Svoje namirnice kupujem na više mjesta u pulskim hipermarketima. Doduše, kako stvari stoje, mislim da ćemo opet krenuti kupovati u Italiju. Žalosno je što će se cijene hrane i općenito troškovi života povećati. Jaja za koja će nam smanjiti cijenu, ili PDV na njih, su zapravo vrlo jeftina. Nađeš ih i po osam kuna. Razumljivo mi je da su talijanski proizvodi u Italiji jeftiniji. Krivo mi je jer smo se taman nekako stabilizirali što se tiče cijena i sada ćemo ponovo odlaziti u Trst po špežu, kazala nam je Alisa.

Podsjetimo, prema posljednjim informacijama Vlada RH najavljuje smanjenje stopa PDV-a na hranu, s 13 na 5 posto, i to za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. To je zamišljeno s razlogom da se pomogne građanima u borbi s inflacijom. Poznato je da inflacija slovi kao opće povećanje cijena, a ne samo povećanje cijena pojedinih proizvoda. Ušteda koju ćemo dobiti smanjenjem PDV-a, prema našem izračunu, zaista je neznatna, oko jedne kune na kartonu od deset jaja ili jedne kune na litri suncokretovog ulja.

Smanjenje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode, kako stvari stoje, neće uvelike pomoći kućanstvima. Temeljem provedene analize cijena došli smo do općeg zaključka da je većina namirnica, uzetih u ovoj analizi, u Italiji najpovoljnija za kupnju. U razgovoru s građanima složili smo se da jedna četveročlana obitelj može znatno uštediti na mjesečnoj bazi odlaskom po špežu u Italiju. Što nam nose naredni mjeseci, Vladine mjere za rasterećenje građana, inflacija i korona mjere, preostaje nam samo da pratimo i donosimo odluke gdje i kako trošiti svoje novce.

Cijene 2

Pojednostavljeni prikaz cijena - sve cijene su zaokružene na litru, kilogram, odnosno komad, radi lakše usporedivosti

Cijene 1

Složeni prikaz - u prvom stupcu su konkretne cijene artikla, u drugom cijene zaokružene na kilogram/litru/komad (kao u jednostavnom prikazu) a u trećem količina 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater