talentirani učenici

USPJEH ZA PULSKU LIPU Europsko zlato za Luanu Stepčić na prestižnom natjecanju Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu u Tallinnu

Na ovogodišnjem natjecanju izvanredan uspjeh ostvarila je učenica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Luana Stepčić, koja je kroz timski rad s kolegicama iz Latvije i Belgije nastupila u disciplini Turistička destinacija (Tourist Destination), predstavljajući turistički proizvod pod nazivom "Sustainable maritime tourism marketing possibilities in Estonia"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Lipa, uspjeh

Lipa, uspjeh


I ove je godine, po petnaesti put, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula sudjelovala na Godišnjoj konferenciji i ostvarila izvanredan uspjeh na prestižnom natjecanju Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu (AEHT) u Tallinnu u Estoniji. Riječ je o međunarodnoj nevladinoj organizaciji koja uživa konzultativni status pri Vijeću Europe, a čiji je primarni cilj promicanje europskih vrijednosti među srednjim i višim hotelijersko-turističkim školama, te povezivanje škola i gospodarstva.

Na ovogodišnjem natjecanju izvanredan uspjeh ostvarila je učenica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Luana Stepčić, koja je kroz timski rad s kolegicama iz Latvije i Belgije nastupila u disciplini Turistička destinacija (Tourist Destination), predstavljajući turistički proizvod pod nazivom "Sustainable maritime tourism marketing possibilities in Estonia". Radi se o jednoj od najatraktivnijih disciplina natjecanja, koja je otvorena za javnost i redovito privlači mnogobrojne goste.

Talentirani učenici

Kontinuirana interakcija članica tima s publikom i povjerenstvom dala je prezentaciji pečat originalnosti i posebnosti. Unutar 15 minuta, koliko je prema propozicijama natjecanja mogao trajati nastup, natjecateljice su pokazale izvrsno znanje engleskog jezika, izuzetnu profesionalnost, kreativnost i inovativnost. Kvaliteta njihovog uratka i izvedbe prepoznata je kod svih međunarodnih sudaca, što je rezultiralo prvim mjestom i zlatnom medaljom.

Inače, na dosadašnjim AEHT godišnjim natjecanjima Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu osvojila je već tri zlatne i jednu srebrnu medalju, sve u disciplini Turistička destinacija. Takav izuzetan uspjeh dokazuje i potvrđuje da Škola ima vrlo talentirane učenike te da je kao Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva doista usvojila standarde koji su internacionalno cijenjeni.

Izniman uspjeh ostvarili su i Samanta Kajfeš u disciplini Recepcijsko poslovanje (Front Office) i Andi Antolović u disciplini Kulinarstvo (Culinary Art), koji su, unatoč iznimno jakoj i brojnoj konkurenciji, za svoja znanja i vještine nagrađeni visokim četvrtim plasmanom. Nakon pismenog dijela natjecanja koje je obuhvaćalo opće znanje iz područja turizma, Samanta je u timu s kolegom iz Austrije pokazala izuzetnu elokvenciju i komunikacijske vještine, a Andi u timu s kolegama iz Slovenije i Belgije zavidna kulinarska umijeća. Situacije koje su rješavali pokazale su važnost timskog rada i prihvaćanja različitosti.

U vrijeme svog osnutka, 1988. godine, AEHT-a se sastojala od 24 škole iz 16 europskih zemalja. Tijekom godina značajno se proširila i sada broji više od 400 članova, s nacionalnim predstavnikom u 44 europske zemlje.

Natjecanja u Tallinnu obuhvatila su deset ugostiteljskih i turističkih disciplina, s posebnim pravilom da se natjecatelji nikad ne ocjenjuju pojedinačno, već nastupaju u timovima sastavljenim slučajnim odabirom učenika i studenata iz raznih zemalja i pripadnika raznih kultura, što je ujedno i najveća vrijednost i prednost ovog susreta. Rad u višenacionalnom timu nezaboravno je iskustvo gdje se stvaraju nova prijateljstva, a istovremeno je i prilika ocjene, ali i samoprocjene znanja i vještine pojedinca. Sve discipline procjenjuju povjerenstva sastavljena od vodećih i vrhunskih stručnjaka iz područja ugostiteljstva i turizma. Važno je istaknuti da je službeni jezik natjecanja engleski, na kojem se odvija sva komunikacija, te je vrlo visoka razina znanja engleskog jezika preduvjet za sudjelovanje na ovom natjecanju.

- Potrebno je istaknuti da su se članovi tima tada prvi put susreli, da su radili u vrlo stresnom limitiranom vremenu, te je njihova sposobnost suradnje, tolerancije i razvijenih komunikacijskih i socijalnih vještina uveliko doprinijela navedenim rezultatima, kazala je profesorica engleskog jezika i voditeljica aktivnosti AEHT-e Vedrana Brajković, koja je tu sudjelovala uz ravnateljicu škole Orhideju Petković. Uz Brjaković učenike su pripremale profesorice Irena Kiss i Rašeljka Herman iz područja hotelijerstva i turizma, te Robert Perić iz područja kuharstva.

Još jedno veliko priznaje Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu je izbor ravnateljice Orhideje Petković za Nacionalnog predstavnika AEHT-e. Naime, ona će u razdoblju od sljedeće četiri godine predstavljati ravnatelje svih hrvatskih škola članica Udruženja.

Posebno iskustvo

Luana Stepčić veli: "Ovo je iskustvo kojeg ću se sjećati zauvijek. Bilo je zahtjevno, no ipak se sve isplatilo, ne zbog medalje već zbog novih prijateljstava i iskustva. Zadovoljna sam s prezentacijom i ponosna na svoj tim što smo uspjele osmisliti i iznijeti prezentaciju na način na koji smo zamišljale. Ovakvo iskustvo je doista neopisivo, presretna sam što sam sudjelovala na natjecanju."

Samanta Kajfeš ističe: "Do sad nisam imala priliku biti na međunarodnom natjecanju pa je ovo posebno iskustvo i pamtit ću ga zauvijek. Najbitniji dio natjecanje bio je timski rad, i zadovoljna sam kako smo funkcionirali kao tim. Same pripreme za natjecanje bile su zahtjevne, ali smatram da se sav trud isplatio jer mi je pružena posebna prilika za stjecanje novih poznanstva, proširivanje znanja i jedan veliki poticaj za napredovanje."

Andi Antolović kaže: "Najizazovniji dio naše prezentacije bila je priprema toplog predjela - Mulgipuder (tradicionalnog estonskog jela od ječma i krumpira), nakon čega je uslijedilo spravljanje glavnog jela sa skrivenim sastojcima iz tajanstvene košarice."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini