ISTRAŽIVANJE KOD DVOJNIH VRATA

Uređuje se okoliš Arheološkog muzeja Istre: OČEKUJE SE PRONALAZAK 20-AK HISTARSKIH ŽARA - URNA STARIH TRI TISUĆE GODINA!

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE)

Vidjet ćemo koja je vrijednost žara, što znanstvena, što estetska, i onda ćemo odlučiti je li to materijal za stalan postav. Sigurno ćemo ih na neki način predstaviti javnosti nakon završetka istraživanja, ako nikako drugačije, onda putem neke izložbe, kaže Darko Komšo * Nije poznat datum otvorenja

 Još nije poznato kad će se u potpunosti urediti i otvoriti Arheološki muzej Istre, zatvoren još u travnju 2013. godine, čije je uređenje, nakon izmještanja postava, počelo četiri godine kasnije, u ožujku 2017.

Ovih se dana uređuje okoliš zgrade, uključujući i gradske bedeme podno muzeja, koji se čiste, a oštećeni dijelovi povezuju se žbukom. Taj posao, vrijedan 162.500 kuna, povezan s adaptacijom i dogradnjom muzeja, obavlja tvrtka Kapitel, podizvođač zagrebačke tvrtke Ingrad, kojoj je povjeren posao uređenja zgrade.

Ravnatelj muzeja Darko Komšo kaže da se zidovi neće podizati, osim na nužno potrebnim manjim dijelovima, ali riječ je o minornim zahvatima. Osim sanacije zidina, konzerviraju se drugi arheološki nalazi oko muzeja. Prije nekoliko mjeseci kod Dvojnih vrata pronađene su histarske žare datirane u razdoblje od 11. do 8. stoljeća prije naše ere. Istraživanje na toj lokaciji još nije dovršeno.

- Žare i dalje pronalazimo: sveukupno će ih, sa zadnjim vađenjem, koje nas čeka idućeg tjedna, biti 20-ak. To su keramičke urne sa spaljenim ostacima pokojnika: pepelom i dijelovima kostiju, a znaju se pronaći i ostaci spaljenog nakita. Pokojnik je spaljivan zajedno s odjećom, nakon čega su svi ostaci smještani u urnu. Taj dio ćemo tek istražiti: prvo slijedi CT snimanje, a nakon toga vađenje materijala iz žara i daljnje istraživanje, objašnjava Komšo.

Lokacija će se nakon završetka istraživanja zatrpati i slijedi dogovor s Konzervatorskim odjelom o eventualnoj prezentaciji 

- Ona ne bi bila in situ, nego bi se eventualno napravila horizontalna signalizacija. Postavit će se novo popločenje i važniji nalazi označiti parterno, drugačijim slaganjem materijala. Najvjerojatnije ćemo samo označiti mjesto na kojem se nalazi dio unutarnjih bedema, za koje se i ranije znalo. Tamo ćemo zadržati ulaz prema muzeju i Zerostrasseu, kaže Komšo.

Kad će se žare predstaviti, hoće li se izložiti u obnovljenom muzeju?

- Vidjet ćemo. Zasad je to velika kolekcija od više od 20 žara na jednoj maloj poziciji. Vidjet ćemo koja je njihova konkretna vrijednosti, što znanstvena, što estetska, i onda ćemo odlučiti je li to materijal za stalan postav ili ne. Sigurno ćemo ih na neki način predstaviti javnosti kad se sve skupa bude istražilo, ako nikako drugačije, onda kroz neku izložbu, navodi ravnatelj.

Nije poznato koliko će trajati kompletno istraživanje urni. 

- Svakim danom pronalazimo sve više žara. To je proces koji će trajati barem nekoliko mjeseci, a nakon toga slijedi još nekoliko mjeseci rada na konsolidaciji samih keramičkih posuda, ali i metalnog materijala koji je pronađen i koji će se tek pronaći. Kosti će se poslati na antropološku analizu u zagrebački Institut za antropologiju, gdje će se pokušati provesti ekstrakcija DNK-a i stabilnih izotopa, što je malo vjerojatno kad je riječ o spaljenim ljudskim ostacima. Međutim, probat ćemo vidjeti je li moguće nešto napraviti od nekog slabije izgorjelog dijela kosti, veli ravnatelj.

Kad je riječ o konačnom otvorenju muzeja, navodi da je cjelokupne radove usporio koronavirus.

- S obzirom na te okolnosti, vjerojatno će jedna faza biti dovršena do listopada. Vidjet ćemo kako će ići nastavak uređenja Malog rimskog kazališta i kako ide dalje prema stalnom postavu. Ako ništa drugo, zgrada i okoliš trebali bi se urediti do listopada ove godine. Moramo useliti i urediti stalan postav, tako da se cijeli muzej neće moći odmah obilaziti. Sigurno je da će neki dijelovi krenuti s radom i ranije, ali zgrada će u cijelosti biti otvorena zajedno s kazalištem, nakon vraćanja stalnog postava, najavljuje Komšo.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater