ERASMUS

Učenici TSŠ "Dante Alighieri" na studijskom boravku u Austriji: UČILI NJEMAČKI I KAKO PREPOZNATI LAŽNE VIJESTI, DRUŽILI SE I PUNO PJEŠAČILI

Bio je to prvi međunarodni projekt od početka pandemije. Sedam učenika boravilo je u austrijskom gradiću Grafenbachu, gdje su bili s učenicima iz Novog Sada i austrijskim učenicima afganistanskog porijekla, kaže profesor Vito Paoletić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Učenici TSŠ "Dante Alighieri" kao dio međunarodnog projekta

Učenici TSŠ "Dante Alighieri" kao dio međunarodnog projekta


Sedam učenika Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" iz Pule s profesorima njemačkog jezika Vitom Paoletićem i Antonellom Puh sudjelovalo je od 21. do 29. kolovoza na Erasmusovom projektu studijskog boravka u gradiću Grafenbachu u ruralnom dijelu Austrije.

Suvremeni mediji

- Bio je to prvi studijski boravak, prvi međunarodni projekt od početka pandemije. Prošle smo školske godine, nažalost, morali odgoditi razne projekte, no ove je godine sedam učenika krenulo put ovog austrijskog gradića, a uz nas, sudjelovali su učenici iz Novog Sada te austrijski učenici afganistanskog porijekla. To je malo mjesto, ali je iskustvo bilo nezaboravno. Svjež, čist zrak, puno smo pješačili, družili se, imali razne aktivnosti te sudjelovali u raznim radionicama. Tema susreta bili su suvremeni mediji, preciznije fake news, kako ih prepoznati, otkriti. Prisustvovali smo i nekim predavanjima, sve po epidemiološkim mjerama. Sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda, ali i naši lanjski maturanti koji su sada već studenti, kaže profesor Vito Paoletić.

Sudjelovali su učenici Tea Belardi, Andi Marković, Paolo Dobran, Paola Peršić, Emanuel Veneruzzo, Luana Prašina i Lorenzo Privrat. Tea Belardi, koja sada pohađa treći razred, kaže da je u ovo studijsko putovanje uletjela u zadnji čas jer su neki drugi učenici bili spriječeni otputovati i sada je jako sretna zbog toga.

Jezici i kulture

- Sada gledam na njemački jezik na drugi način, upoznala sam puno ljudi, sve je to vrlo zanimljivo, istaknula je Tea Belardi.

Andi Marković također navodi da je puno naučio, da su sklopili prijateljstvo s učenicima iz Austrije i Novog Sada. Paolo Dobran ljeti je radio i nije bio siguran hoće li moći otputovati, no sretan je što je uspio. Za austrijske učenike afganistanskog porijekla kaže da su rekli da im nije lako gledati svoju zemlju u ratu. Bili su vrlo srdačni i gostoljubivi, a komunicirali su na engleskom i njemačkom jeziku.

Svi bi ponovili to iskustvo, jer im je bilo jako zanimljivo i poticajno. Profesor Paoletić najavio je nastavak raznih studentskih projekata i razmjene ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini