ŠTRAJKOLOMCI

U PULSKOJ LIPI TROJE NASTAVNIKA NIJE ŠTRAJKALO. Profesoricu geografije pitali smo zašto. Njezin odgovor nas je prilično iznenadio

| Autor: Chiara BILIĆ

U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu (Lipa) u Puli štrajk je bojkotiralo troje prosvjetara, od kojih nijedan nije član sindikata. Tako je na nastavu iz geografije pristiglo sedam učenika, no profesorica nije htjela obrazložiti zašto ne štrajka poput većine svojih kolega, poručivši tek da ima razlog, ali ga ne želi podijeliti s nama

U današnjem štrajku u Istarskoj županiji sudjelovalo je otprilike 85 posto učitelja, profesora i nenastavnog osoblja, dok je ta brojka u ostalim županijama prelazila 90 posto. Iako još uvijek nije poznato hoće li se štrajk nastaviti i idući ponedjeljak, odnosno hoće li se ući u novi ciklus i kojim će redoslijedom biti zahvaćene županije, u Istri bi se nastava do kraja ovog tjedna trebala održavati po uobičajenom planu i programu. Sutra se, naime, štrajk, nastavlja samo u zagrebačkim školama.

Škole su kao i prošlog četvrtka bile otvorene za sve đake čiji roditelji nisu imali drugačije rješenje. S njima su se provodile zamjenske aktivnosti te su im pripremljeni obroci. No, u većini škola ta brojka nije prelazila desetak učenika, što prosvjetari ocjenjuju kao svesrdnom roditeljskom podrškom štrajku.

Povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja za Istarsku županiju Hatka Adrović kazala je da o daljnjim koracima još uvijek nije bilo govora, niti naputka iz sindikalne središnjice. Sve, veli, ovisi o tome hoće li Vlada pristati na ispunjenje uvjeta sindikata.

- Zadovoljni smo odazivom. Nešto je malo veći nego u četvrtak, konstatirala je Adrović. U osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin, gdje ona predaje, jučer je pristiglo desetak od ukupno 540 učenika.

Da roditelji doista djecu šalju u školu samo ako nemaju drugog izbora, potvrdila nam je sindikalna povjerenica pulske osnovne škole Centar i profesorica glazbene kulture Ljiljana Glad-Racan. Tamo je jučer ujutro došlo tek dvoje učenika, a čuvala ih je jedna učiteljica, dok su ostali zaposlenici vrijeme provodili u zbornici.

Glad-Racan pojasnila je da učitelji i profesori ne štrajkaju samo zato što su po koeficijentu složenosti poslova najslabije plaćeni u javnom sektoru, nego i zato što im je obim posla znatno povećan otkad je na snagu stupila kurikularna reforma, takozvana Škola za život. Ona smatra da je ta mjera daleko od reforme te s njom nije zadovoljna.

- Istina je da otkad je krenula reforma dodatno u popodnevnim satima gubimo svoje slobodno vrijeme da bismo se usavršavali, ispunjavamo zadatke koje nam nude na internetskoj platformi Loomen. Ujutro radimo s djecom, a popodne smo na računalu, pojasnila je Glad-Racan.

I dok u Osnovnoj školi Centar među zaposlenicima nije bilo niti jednog štrajkolomca, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu (Lipa) u Puli štrajk je bojkotiralo troje prosvjetara, od kojih nijedan nije član sindikata. Tako je na nastavu iz geografije pristiglo sedam učenika, no profesorica nije htjela obrazložiti zašto ne štrajka poput većine svojih kolega, poručivši tek da ima razlog, ali ga ne želi podijeliti s nama.

Ravnateljica Orhideja Petković pojasnila je da ti učenici nisu morali doći na nastavu te da ih se u tom slučaju ne bi sankcioniralo neopravdanim satom. Kazala je da će profesorica vrlo vjerojatno ponavljati gradivo jer se nastava ionako ne može odvijati, ako prisustvuje tek nekoliko đaka.

- Smatram da su nastavnici potplaćeni i svakako treba riješiti tu nepravdu s koeficijentima. I nisu potplaćeni samo nastavnici, nego i ravnatelji, osobito onih škola koje su imenovane regionalnim centrom kompetencija. Ravnatelji tih škola imaju puno veći opseg posla. Dok su u zdravstvu koeficijenti različito raspoređeni, u srednjim školama toga nema, kazala je Petković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini