VELIKA SVEČANOST

FOTO / U PULI POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC: "Zamislite najmoderniju kuću za odmor, samo bez bazena. Tako će izgledati naša nova zgrada"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

"Zamislite najmoderniju kuću za odmor, samo deset puta veću, ali bez bazena. Tako će izgledati nova zgrada Medicinske škole", kazao je njen ravnatelj Ivan Žagar uoči jučerašnjeg polaganja kamena temeljca zgrade vrijedne 56 milijuna kuna koja bi trebala biti podignuta u roku od 15 mjeseci. Izgradnja se financira kreditnim sredstvima, od čega polovicu plaća Grad Pula, a preostali dio Istarska županija, kao osnivač škole. U taj iznos je uračunat PDV, ali ne i oprema. Izvođač radova ja križevačka tvrtka Radnik.

Polaganju temeljca prisustvovali su učenici škole, kao i predstavnici lokalne politike, drugih obrazovnih institucija i gospodarstvenika.

medi

Gradonačelnik Boris Miletić, ravnatelj Ivan Žagar i župan Fabrizio Radin

- Nama će nova školska zgrada značiti život s obzirom da će imati više od 4.000 kvadrata, za razliku od sadašnjih 1.700 na dvije lokacije. Stara zgrada medicinske škole srušena je 2012. godine, a mi smo se iselili još 2010., otkad djelujemo na dvije lokacije u ne baš bajnim uvjetima, u zgradi bivše kirurgije i Pučkom otvorenom učilištu Pula. Usto, valja naglasiti da će nova zgrada biti opremljena prema najnovijim standardima. Svaka učionica, osim modernog namještaja, ne govorimo sad o klupama i stolicama, imat će interaktivne ekrane, a projektori i platna odlaze u povijest. Pritom treba reći da u Hrvatskoj između 30 i 50 posto škola još uvijek nema niti te bazne uvjete tako da mi nećemo biti dva ispred, već tri ili više, izjavio je Žagar.

Trenutno se u ovoj školi obrazuju medicinske sestre paralelno s fizioterapeutima, a nakon useljenja u novu zgradu gotovo dvostruko većeg kapaciteta otvara se mogućnost školovanja oko 450 učenika, za razliku od sadašnjih 270. Školovat će se tu i zubni tehničari, laboranti, sanitarni i farmaceutski tehničari, ovisi o tome što tržište rada u tom trenutku bude željelo, najavljuje Žagar. Svaka učionica će imati veliki interaktivni ekran, a bit će tu i niz praktikuma, među ostalim i biokemijski laboratorij.

medi

Na pokretanju radova i brojni učenici

- Uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju, dokumentaciju na natječaju i sve što je bilo potrebno, uz odlučujuću pomoć i asistenciju Grada Pule koji snosi polovicu svih troškova, kazao je istarski župan Fabrizio Radin.

- Financiranje je osigurano putem kredita i nadam se da ćemo se za 15 mjeseci vidjeti na otvaranju škole u istom sastavu, rekao je Radin. Na pitanje zbog čega početak gradnje kasni, kratko je odgovorio: " Jer nismo stigli prije".

medi2


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of