NAJNOVIJE


RAŠA

U povodu blagdana Svete Barbare otvorena IZLOŽBA O INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI RAŠE


Izložba „Industrijska baština Raše“ otvorena je u utorak u dvorani nekadašnjeg kina u Raši u sklopu proslave blagdana sv. Barbare. Izloženo je 30-ak fotografija snimljenih na području Raše 11 autora, sudionika ovogodišnje manifestacije „Foto ex tempore“, koju priređuje Zajednica Talijana Novigrad.

- Fotografijom kao univerzalnim jezikom svakodnevne dokumentarne i umjetničke komunikacije budimo uspomene na prostore koji su do nedavno bili puni života i othranili generacije stanovnika Raše, napisala je u popratnom katalogu Miranda Legović, voditeljica manifestacije „Foto ex Tempore“ - Izabrani radovi govore jednostavnim jezikom estetike, od dokumentarnih prikaza do približavanja fotografije slikarstvom i grafičkom izričaju. Autori ovim radovima ne daju isključivo sliku, dokument vremena, već izriču i svoj stav. Tako možemo primijetiti da stariji autori, oni koji pamte najbolje dane bivše države, oni koji pamte da je industrija digla Jugoslaviju iz siromaštva, kroz svoje radove simbolikom izriču nostalgiju, koja ponegdje graniči sa cinizmom, dodala je Legović. Zahvalila je na suradnji Udruzi Istarski ugljenokopi Raša, kao jednom od inicijatora izložbe, te Općini Raša na pruženoj potpori.

- Izrazito smo ponosni da imamo priliku izložiti ovaj hvalevrijedan fotografski materijal, budući da prikazuje i vrednuje upravo industrijsku baštinu Raše, koja predstavlja značajni dio istarskog identiteta i kulturnog naslijeđa, kazala je Tina Damjanić, zamjenica raške općinske načelnice.

Otvorenje izložbe popratila je Klapa Labin. Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca 2018. godine, a može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 14 sati. (B.Bi.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam