SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE:

U PETAK JE DAN D ZA ULJANIK - NOVA ŠANSA ILI LIKVIDACIJA! "Radnici moraju hraniti svoju djecu cijelu godinu, a ne samo dok traje turistička sezona"

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

"Uljanik je upropašten zbog nebrige Vlade i nesposobnih Uprava koje su njime kormilarile zadnjih osam godina! Treba znati i to da su za propast hrvatske brodogradnje krive sve dosadašnje Vlade koje nisu poduzele ništa ali i političari potrčkala Europske komisije koji su se dodvoravali ne čineći ništa da ona opstane", izjavila je danas na konferenciji za novinare čelnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina  Cvitić.

Istaknula je da se istarsko gospodarstvo ne smije oslanjati samo na turizam jer u slučaju da zbog određenih okolnosti propadne, to za građane Istre može značiti katastrofu.

"Radnici moraju hraniti svoju djecu cijelu godinu, a ne samo dok traje turistička sezona. I zato je neophodna industrija koja će opstati samo ako se spasi brodogradnja. Niti jedna država u svijetu ne propušta potpuno svoju stratešku djelatnost na milost i nemilost tržišta. Za Uljanik, ako se želi, postoji rješenje kroz okončanje započetih poslova. Ne mora brodogradilište ostati u prvobitnom obliku ni s istim brojem zaposlenih, ali je bitno da opstane brodogradnja jer će u tom slučaju opstati i mali poduzetnici koji su bili opskrbljivači i dobavljači, navela je Cvitić.

Istaknula je da sindikat podržava izradu stečajnog plana koji po njima "drži vodu" i da će se njegovom provedbom dobiti više nego mogućom likvidacijom.

"Ako stečajni upravitelj kao stručna osoba vidi pozitivno rješenje i mogućnost opstanka brodogradnje, onda tu šansu za spas Uljanika treba iskoristiti", kazala je Cvitić. Istaknula je da ne želi vjerovati u spekulacije da je netko namjerno uništavao brodogradilište jer s lokacijom ima neke druge planove, dodajući da će ova Vlada, ode li Uljanik u likvidaciju, biti upamćena kao grobar pulskog brodogradilišta.

Voditelj ureda SIKD-a Rajko Kutlača tvrdi da će u petak na Trgovačkom sudu u Pazinu biti dan D za Uljanik. Tada će, naveo je, Vjerovničko vijeće donijeti odluku daje li se Uljaniku još jedna šansa ili ide u likvidaciju.

"Brodovi koji stoje mogu pružiti dodanu vrijednost od 20 milijuna eura i uvjereni smo da brodogradilište može nastaviti raditi, samo netko to treba željeti", rekao je Kutlača.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini