Pomak s mrtve točke

ULJANIKU BRODOGRADNJI 1856. KONCESIJA NA POMORSKO DOBRO Hadžić: To je prvi korak. Vjerujem da ćemo u Puli ponovno graditi brodove

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Donesena je odluka da se u roku od 90 dana izvrši prijenos koncesije, dakle to se neće dogoditi ni danas ni sutra. U tih 90 dana mora se nastojati da se stvore svi preduvjeti da se omogući nastavak brodograđevne djelatnosti. Bilo bi idealno da se pojavi neki strani investitor pa da on kupi trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856, opremu, odnosno dizalice, radne strojeve i sve ostalo što je u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta, te novogradnju 526, kaže Marija Ružić, stečajna upraviteljica

Ono što se mjesecima tražilo i očekivalo, na koncu se i dogodilo. Hrvatska Vlada dala je ovoga tjedna suglasnost za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik s ciljem revitalizacija brodogradnje u Puli.

Kako je pojasnio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koncesija se na traženje stečajne upraviteljice Marije Ružić prenosi s trgovačkog društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika koncesije, trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856.

 Pomak

„Novi ovlaštenik koncesije stječe pravo gospodarskog korištenja pomorskog dobra te stječe sva prava i preuzima sve obveze dosadašnjeg koncesionara", kazao je ministar. Istaknuo je i da će se prijenosom koncesije, uz investicijska ulaganja i razvijanje proizvodnje, osigurati i nova zapošljavanja, do ukupno 800 zaposlenih, što će ispuniti glavni cilj održanja brodograđevne djelatnosti u Puli. Stečajna upraviteljica Marija Ružić zadovoljna je što se nakon nekoliko mjeseci čekanja stvar ipak pomaknula s "mrtve točke".

"Donesena je odluka da se u roku od 90 dana izvrši prijenos koncesije, dakle to se neće dogoditi ni danas ni sutra. U tih 90 dana mora se nastojati da se stvore svi preduvjeti da se omogući nastavak brodograđevne djelatnosti. Pretpostavka je da će država kao najveći vjerovnik biti nosilac svih aktivnosti. Zapravo bilo bi idealno da se pojavi neki strani investitor pa da on   kupi trgovačko društvo Uljanik Brodogradnja 1856., opremu, odnosno dizalice, radne strojeve i sve ostalo što je u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta, te novogradnju 526. To bi bilo idealno, no ne vjerujem da će se u jednoj ovakvoj situaciji to i dogoditi.

Prema tome pretpostavljam da će se sada sve razvijati u sklopu prijedloga da Republika Hrvatska svojim odlukama preuzme spomenuti brod u punopravno vlasništvo i da jamstva kojima će se osigurati kredit, a na nama stečajnim upraviteljima stečajnih dužnika da stvorimo preduvjete da se nužna oprema unese u novo društvo i da se skupe ljudi i formira nekadašnja organizacija u nešto manjem obujmu, da se postojeća tehnika i tehnologija stave ponovno u funkciju. Devedeset dana je po meni optimalni rok za tako nešto i na tome treba iz dana u dan raditi", kazala nam je jučer stečajna upraviteljica Ružić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini