panel rasprava

U organizaciji Nezavisne liste gradonačelnika Zoričića: SPORTU U PULI FALI STRATEGIJA, NOVAC, INTERES SPONZORA, INFRASTRUKTURA I STRUČNI KADAR

Politika je ta koja može mijenjati stvari. Sport je u Puli tabu tema. Naši sportaši nisu prepoznatljivi u gradu i to nam može biti opomena. Infrastruktura nije dobra, a novaca nema, poručio je gradonačelnik Zoričić

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Upečatljiva unisonost razmišljanja pratila je današnju panel raspravu u organizaciji Nezavisne liste Filipa Zoričića na temu sporta u Puli koja je održana na zapadnoj tribini gradskog stadiona "Aldo Drosina", sportu u Puli fali dugoročna strategija, novac, interes gospodarstvenika, odnosno sponzora, adekvatna infrastruktura i stručni kadar. Iskusni pratitelji sporta reći će da se takve rasprave vode već više desetljeća, da su problemi uvijek isti, te se samo smjenjuju akteri. Drugi će reći da rasprava nije ni bilo.

- Ovakve su rasprave pohvalne. Prije nismo imali prilike tako otvoreno razgovarati, bivša vlast nije imala sluha i malo nas se pitalo, kazao je formalni čelnik pulske Sportske zajednice Milan Sead Soldatić.

Panel rasprava

Odabrani sportovi

Raspravu je sazvao i vodio Elvis Peršić sa Zoričićeve liste, te ju je nazvao političkom inicijativom, a pozvana je bila tek nekolicina sportskih djelatnika i(li) poznatih sportaša. No, ne iz svih sportova. Tako su u raspravi sudjelovali, osim gradonačelnika Zoričića i njegove zamjenice Ivone Močenić, predsjednik pulske Sportske zajednice Milan Sead Soldatić te njen tajnik Branko Uležić, olimpijac i predstavnik košarke Sandro Nicević, također olimpijac i predstavnik vaterpola Damir Burić, Goran Mihovilović iz Futsal Pule i Ivica Bolković kao drugi predstavnik košarke. Tu je bila i Klara Hrastić Tiganj kao predstavnica plivanja, Maja Leskovšek za fitnes, Zelg Galešić za MMA i Duška Kupres Duraković za gimnastiku.

Posjetitelji su mahom bili pripadnici Zoričićeve liste i pokoji pulski sportski velikan, kao što je maratonac Ozren Rnjak, koji su došli poslušati što sudionici imaju reći. Budući da pozive nisu dobili vodeći sportski novinari, osim Roberta Matteonija koji nije sudjelovao, ali ni pripadnici preostalih sportova, može se reći da je skup bio polu otvoren za javnost.

Prva obrađena tematska cjelina bila je sport u Puli danas, kvaliteta rezultata i konkurentnost sportaša. Potom se razgovaralo o sportskoj infrastrukturi, točnije stanju i projektima, da bi se potom prešlo na financiranje i ulaganje u sport. Zadnja točka bila je strategija i vizija pulskog sporta.

Panel rasprava

- Politika je ta koja može mijenjati stvari. Sport je u Puli tabu tema. Naši sportaši nisu prepoznatljivi u gradu i to nam može biti opomena. Infrastruktura nije dobra, a novaca nema. Međutim, tri i pol milijuna kuna za sport ćemo naći, a doći će i puno novca iz Europske unije, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Zoričić.

Da smo na nivou amaterizma te da možemo puno bolje istaknuo je Galešić i iskoristio priliku čestitati Mikeli Ristoski i odbojkašicama "Velog Vrha" koje su ušle u elitni razred na ogromnom uspjehu. Mihovilović je kazao da je sport među zadnjim društvenim stvarima u gradu, a Duraković je naglasila da je potrebno potaknuti djecu i stvoriti im uvjete za treniranje. Da djeca nisu motivirana za sport potvrdila je i Leskovšek te dodala da je potrebna rana specijalizacija djece unutar sportova. Također, istaknula je problem manjka kadra.

Panel rasprava

S druge strane, Bolković je iznio stav da se grad treba jednostavno opredijeliti hoće li masovni sport ili vrhunske klubove koji će pratiti isto takve igrače i ekipe. Usmjeravati dijete u najranijom dobi prema jednom sportu je, prema njemu, obična floskula. 

Nova dvorana

Olimpijac Burić je da je Pula na samom začelju po pitanju sporta te da kronično fali stručnog kadra koji je, tvrdi on, degradiran jer je treniranje sportaša postalo tek dodatni posao.

- Sport u Puli nije ni dobar ni loš. Sva se natjecanja moraju odvijati u Domu "Mate Parlov" koja je prekapacitirana. Treba izgraditi novu, i to na području iza stare Stande, naglasio je Uležić, te apelirao na gradonačelnik Zoričića i njegovu ekipu. I on je spomenuo problem manjka stručnog kadra koji uostalom ima i vrlo loš prosjek plaća.

Zoričić je najavio da će se izgraditi nova dvorana, iza Stande ili negdje drugdje. Najavio je i obnovu "Drosine", Pattinaggia, te kazao da se nada dobroj suradnji s HNS-om u vezi igrališta na Valkanama.

Rasprava se potom dotaknula i gospodarstvenika u Puli, a svi sudionici rasprave složili su se da oni nedovoljno pomažu pulskom sportu. Mihovilović je apelirao na sve uspješne tvrtke da ulože u sport i na Grad da prilikom dogovaranja poslova uvjetuje ulaganjem u sport, na što je Zoričić najavio da će pozvati gospodarstvenike i vidjeti što oni misle o tome.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini