NAJNOVIJELJETNI ĐIR PULSKIM STARIM GRADOM

Turista je evidentno manje, a ni novcem se, na žalost ugostitelja, ne razbacuju: NJIH JE PET, A PIZZA JEDNA. TATA PIJE PIVO, A DJECA GLEDAJU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Nikada nije bila ovako prazna terasa u ovo vrijeme. A navečer je još gore, kaže konobarica Tamara iz kafića na Forumu * Kao ugostitelj koji se cijeli život bavim ovime, mogu reći da je ovo najlošiji početak sezone. Ove godine još nismo imali punu terasu, a nekada se čekalo u redu za slobodan stol, priča nam Ivan Udović

 

Kažu da je ove godine turista puno manje nego lani i da se to baš osjeti u starom gradu. Da bismo to i provjerili, u vrijeme ručka kupili smo po odrezak pizze i krenuli Ulicom Sergijevaca, Forumom i Kandlerovom. Šećemo, putem čitamo cjenike restorana, s pizzom u ruci već se i mi turistima osjećamo. I da, evidentno nas je manje nego bismo očekivali.

- U odnosu na lani dvostruko je manje turista. Nikada nije bila ovako prazna terasa u ovo vrijeme. A navečer je još gore, priča nam konobarica Tamara iz jednog kafića na Forumu. Iz bivše Prvomajske upravo stiže i velika grupa turista, koja bi Tamarinu izjavu baš htjela demantirati. Gosti se razmile trgom, Forumom se razlije graja, a onda se na znak vodiča brzo okupe i nestanu kao da ih nikada bilo nije.

Najlošiji početak

Da ocjene o slabijoj sezoni nisu pretjerane, čujemo i od najpoznatijeg ugostitelja s Foruma Ivana Udovića. Kod njega je, kaže, prometa 40 posto manje nego lani, a zahvaljujući kontaktima i suradnji s kolegama zna da je slično u cijeloj Istri.

- Kao ugostitelj koji se cijeli život bavim ovime, mogu reći da je ovo najlošiji početak sezone. Ove godine još nismo imali punu terasu, a nekada se čekao red za slobodan stol. Zatvaramo već u 23 sata. Za koga da radimo, pita se šjor Ive.

Kaže da gostiju jednostavno nema, a istovremeno je i potrošnja loša. Prije pet godina, kaže, bilo je 80 posto gostiju iz zapadne Europe i Skandinavije te 20 posto iz istočne Europe, a sada je situacija obrnuta. Udović nam prenosi i da se gosti, posebno iz kampova, žale na skupo voće i povrće, da je skup smještaj pa umjesto sto kuna u restoranu potroše 50. Naravno, problem je i PDV od 25 posto koji smatra pretjeranim, a dok to govori u znak podrške mu dovikuju iz susjednih restorana.

- Dio sezone koji smo izgubili teško ćemo nadoknaditi. Ali, samo optimistično! Živimo u nadi i vjerujemo da će se sezona produžiti, da će se situacija popraviti da bismo mogli podmiriti obveze prema državi i radnicima i da preživimo, zaključuje Udović.

Ima li u starom gradu kakve nove turističke ponude? Krenuli smo od Portarate brojati koliko je novih trgovina suvenira i slatkiša koje rade samo ljeti, ali smo se izgubili putem. Zbunilo nas je i to što smo se slobodno mogli šetati ulicama, bez guranja, dok se prije samo para dana, kada su se nad Pulom nadvili oblaci, a turisti masovno sjurili u centar, Prvomajskom jedva moglo proći. Srećemo putem i druge koji se vole zabavljati brojanjem.

Pizza i pašte

- I ja hodam i brojim: od Zlatnih vrata do Pere (Tadića, op.n.) nabrojao sam 17 bankomata, a samo su tri banke koje rade-ne rade. Ne znam što je to, sigurno ima neka fora u tim bankomatima, rekao nam je Mate, kolega ulični hodač.

Bankomate je pobrojao Mate, mi ćemo pregledati cijene ugostitelja. Kalamari se jedu po cijeni od 80 do 100 kuna, brancin i orade ima već od 70 kuna, samo ne pitaj je li riba divlja i domaća. Punjena pljeskavica i bečki po 50-ak, ramstek 75, tuna steak oko stotke. Što se jede najviše?

- Naručuju pizzu, koju im razdijelimo za više njih, i pašte. Jedu ono što je jeftinije. Nema sljedova, zaboravi na predjelo, desert, samo jedno jelo. A prije nego sjednu po dva sata pregledavaju cjenike da odluče gdje će jesti jeftinije, kaže ugostitelj.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam