pulski kvart

TRŽNICA NA VERUDI OTPORNA NA INFLACIJU. Tu se druži, pije, kupuje i prodaje

  Na tržnici na Verudi, u posljednjoj oazi nenagriženoj inflacijom, u kojoj novcu još nije istekao rok trajanja, penzići mogu mirne duše uživati u svakodnevnoj kavici i bićerinu. Ovdje je njihov dnevni boravak: svrate na kavu i čašicu. Travarice, medenice i razgovora. Odjednom.

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


"Ne idem u grad. Osim kad moram", priča nam penzionerka s Verude dok nas, unatoč skromnim primanjima, nudi kavom. I ne samo kavom: na tržnici na Verudi, u posljednjoj oazi nenagriženoj inflacijom, u kojoj novcu još nije istekao rok trajanja, penzići mogu mirne duše uživati u svakodnevnoj kavici i bićerinu. Ovdje je njihov dnevni boravak: svrate na kavu i čašicu. Travarice, medenice i razgovora. Odjednom.

Mićo Jović je majstor za veš-mašine. O mašinama zna sve. Mašina ne vuče dobro vodu? Nema problema. Vjerojatno je dovodna cijev puna pijeska, zaključuje. Savjete dijeli besplatno, bez poduzetničke kalkulacije, ali daje i osobnu preporuku: lakše će on srediti cijev nego domaćica.  

- Super nam je ovdje, od konobarice do šefice. Sve je dobro u penziji: udariš kašetu piva, ujutro pola litre rakije, šali se Mićo dok naručuje "malo laško".

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović

- Samo nemoj jeger, ne plaćam šminkerska pića. Travarica i šljiva su obavezne, može i dva deca piva, veliko ne mere jer je skupo, precizan je Mićo, umirovljeni uljanikovac koji s bivšim radnim kolegom Josipom Bepom Rajkom ispija pivo ispred kafića Bas, poznatijeg kao "kod Antonije". Na drugom kraju tržnice nalazi se kafić "kod Suzi" na čijoj terasi najčešće sjedi muška polovica populacije. Bepo kaže da su obojica u Uljaniku radili "sve poslove": bili su bravari, cjevari, ali i vozači. Bepo je vozio sve, "od čistačice do direktora, ima 20 godina staža u vatrogastvu i 50 u braku".

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović

Gospođa Kata, umirovljenica koja prima tri tisuće kuna penzije, nudi nas kavom. Žurimo, ali Kata ne odustaje. Drugi put, obećavamo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter