Veruda

Obnavlja se plato na tržnici u Puli, ali bez pristupa invalidima. Evo zašto se neće ugraditi rampa za osobe s invaliditetom

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Nakon što je počela obnova platoa na tržnici na Verudi, gdje se grade i nove stepenice, Mladen Pucarić, osnivač Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, na svom je Facebook profilu objavio da graditelji nisu predvidjeli rampu za osobe s invaliditetom. "Da sam na bilo kojoj funkciji u civilnom društvu ili Mjesnom odboru Veruda, ako kod rekonstrukcije stepenica kod tržnice na Verudi ne bi bila i rampa za osobe u invalidskim kolicima, kod primopredaje vezao bih se lancima da onemogućim prolaz hodajućim osobama, u protivnom bi me odvezli u ludnicu", napisao je Pucarić.

Na pitanje zbog čega nije predviđena rampa, iz Komunalne palače odgovaraju da "Grad vodi računa o svim svojim građankama i građanima, a posebno o ranjivim skupinama, među koje spadaju i osobe s tjelesnim invaliditetom. Prije otvaranja radova na obnovi platoa kod tržnice na Verudi, koji je zbog zuba vremena naprosto dotrajao, razmišljalo se o cjelovitom rješenju i eventualnom postavljanju rampe za osobe smanjene pokretljivosti. Međutim, na tržnici Veruda, između površina na kojima se izvodi rekonstrukcija stepenica, postoji visinska razlika od čak 180 centimetara.

Prema članku 10. Pravilnika o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, rampe za osobe u invalidskim kolicima grade se za svladavanje visinske razlike do 120 centimetara, uz dopušten nagib do 5 posto. Dakle, postavljanje rampe na stepenicama kod tržnice na Verudi nije moguće izvesti zbog prevelike visinske razlike i ograničenih prostornih mogućnosti.

Osobe s invaliditetom obnovljenom Trgu kralja Tomislava i samoj tržnici mogu pristupiti iz više smjerova u neposrednoj blizini, iz Široline ulice, Paladiove...U svim slučajevima kada je moguća prilagodba osobama smanjene pokretljivosti, ali i lakšem prolazu majki s dječjim kolicima, Grad će uvijek iznaći potrebna sredstva. Za najugroženije skupine nova gradska uprava njeguje poseban senzibilitet i tu nema alternative", odgovaraju iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter