ZELENA ISTRA TRAŽILA ODGODU

Tržnica: Danas uklonjena četiri opasna kestena

| Autor: Borka PETROVIĆ
Uklanjanje opasnih stabala na tržnici (Neven LAZAREVIĆ)

U elaboratu, objavljenom na web stranici Tržnice a potpisuje ga tvrtka Arboring iz Jastrebarskog, stoji da je pregledano 18 stabala i da su u velikom dijelu pod negativnim utjecajem truležnih procesa. Za uklanjanje je predviđeno devet stabala, od čega četiri u što skorijem periodu

Iz pulske Tržnice javili su da će se ovih dana, "kako bi iskoristili vrijeme dok nema zakupaca i posjetitelja, sređivati kesteni na dijelu zelene tržnice. Na temelju elaborata stručne službe danas su djelatnici Herculanee na tržnici uklonili četiri stabla za koje je procijenjeno da su opasna za posjetitelje. Sadnja novih, zdravih stabala kestena, zbog trenutnih okolnosti, planirana je za sljedeće proljeće", poručili su iz ovog gradskog trgovačkog društva.

Nakon ove informacije udruga Zelena Istra zatražila je odgodu sječe i javnu objavu stručnog elaborata na temelju kojeg je sječa odobrena.

- Pitamo se čemu žurba? Informirati građane samo dan prije sječe nije dovoljno. Također se najavljuje i "obrada" preostalih stabala, ali nije jasno o kakvoj obradi se radi i kakve zahvate na stablima to podrazumijeva. Zahtijevamo hitnu obustavu radova i javnu objavu elaborata kao i imena stručnjaka koji su napravili procjenu, navode iz Zelena Istre.

U međuvremenu je na web stranicama Tržnice objavljen traženi elaborat. U njemu, među ostalim, stoji da je pregledano 18 stabala na Narodnom trgu u Puli, da su pregledana po svim propisima, a valjanost te kontrole traje uvjetno dvije godine.

- Pregledana populacija u velikom je dijelu pod negativnim utjecajem truležnih procesa koji su evidentirani na različitim dijelovima stabala. Rizik (Hazard rating) koji stabla predstavljaju za okolinu kreće se od 7 do 9. Prema rezultatima kontrole, za uklanjanje je predviđeno devet stabala, od čega četiri u što skorijem periodu, navodi se u elaboratu koji potpisuje tvrtka Arboring za usluge i savjetovanje u urbanom šumarstvu i arborikulturi iz Jastrebarskog.

Detaljnu dodatnu dijagnostiku preporučaju za još šest stabala, a praćenje za ostalih devet. Od ostalih zahvata, u elaboratu se ističe da na 14 stabala treba obaviti redukciju krošnje, na tri rasteretiti grane otežalog vrha, dva stabla traže prorjeđivanje krošnje, jedno orezivanje defektnih dijelova i jedno oblikovanje krošnje.

  1. PETROVIĆ

- GO03569511.jpg

Pulska zelena tržnica poznata je po svojim kestenovima

Arhiva/F. ŠKATAR


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum