OBLJETNICA

Tri desetljeća utemeljenja specijalne jedinice policijske uprave istarske BAK Istra: PRVA BORBENA POSTROJBA U ISTRI KOJA JE ORGANIZIRANO KRENULA U OBRANU HRVATSKE

Specijalna jedinica osnovana je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu * Prvu borbenu zadaću imala je u obrani Petrinje 1991. godine, a nakon toga sudjelovala je u gotovo svim ključnim vojno-redarstvenim akcijama: Maslenici, Medačkom džepu, Bljesku, Oluji. Ratni put kroz postrojbu prošlo je više od 350 ljudi

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Specijalna jedinica policije Policijske uprave istarske Bak Istra ovog je tjedna obilježila 30. godišnjicu utemeljenja. Tim su povodom predsjednik RH Zoran Milanović i njegov savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković primili izaslanstvo udruge specijalne policije Bak, u kojem su bili predsjednik udruge Mladen Blašković, njegov zamjenik i načelnik PU istarske Božo Kirin, ratni zapovjednici Skender Hasimi i Slavko Jereb, te drugi članovi.

Predsjednik udruge Mladen Blašković navodi da je obilježavanje 30. godišnjice počelo primanjem kod predsjednika Milanovića, a nastavlja se idućeg ponedjeljka, 2. kolovoza, proslavom u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu, s početkom u 18 sati.

Borbeni put

- U kapelici bl. Miroslava Bulešića održat će se svečana misa, nakon čega će se u 19 sati kod spomenika specijalnoj policiji Bak u Valbandonu održati svečano postrojavanje veterana Baka, uz svečano dizanje zastave. Hrvatsku himnu otpjevat će Zoran Tomaić. Svečanosti će, s obzirom na epidemiološke mjere, nazočiti stotinjak pripadnika udruge Bak koji imaju covid potvrdu. Bit će tu i brojni gosti: među ostalim, očekujemo našeg ratnog zapovjednika generala Mladena Markača i predstavnike MUP-a.

S lokalne razine skupu će nazočiti predstavnici Istarske županije, gradova i institucija, rekao je Blašković. S obzirom na epidemiološke mjere i ograničenog broja sudionika, pozvao je članove udruge da se jave tajniku radi sastavljanja popisa prisutnih.

Slavko Jereb, Skender Hasimi i Mladen Blašković (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Slavko Jereb, Skender Hasimi i Mladen Blašković (Snimio Milivoj Mijošek)

Udruga specijalne policije Bak danas ima 250 članova.

- Osnovana je 2004. godine radi očuvanja trajnog spomena na ove pripadnike specijalne policije, te olakšavanja njihove prilagodbe na život u mirnodopskim uvjetima, podsjeća Blašković.

Specijalna jedinica osnovana je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu kao prva borbena postrojba u Istri koja je organizirano krenula u obranu Hrvatske. Prvu borbenu zadaću imala je u obrani Petrinje 1991. godine, a nakon toga sudjelovala je u gotovo svim ključnim vojno-redarstvenim akcijama: Maslenica, Medački džep, Bljesak, Oluja. Ratni put kroz postrojbu prošlo je više od 350 pripadnika.

Nakon završetka Domovinskog rata članovi ove specijalne jedinice policije sudjelovali su u razminiranju svih dijelova Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, te mirnoj reintegraciji Podunavlja u državnopravni sustav RH. Budući da su se njeni pripadnici sustavno školovali, mnogi od njih i danas aktivno sudjeluju u vođenju i radu policije.  

Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

Složene zadaće

Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku ratnih zbivanja, bakovi su, zajedno s ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

U Domovinskom ratu jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan je poginuo prilikom humanitarnog razminiranja, a petnaest ih je bilo ranjeno.

U Voćinu 1992. godine

Slavko Jereb bio je ratni zapovjednik od 1993. do 1997. godine.

- Vodio sam postrojbu u vojno-redarstvenoj operaciji Medački džep, Bljesku, Oluji, te čišćenju oslobođenog teritorija od zaostalih pobunjeničkih skupina. Specijalna policija je ustrojena na razini države kao vršni dio hrvatskih oružanih snaga za djelovanje u najtežim vremenskim i terenskim uvjetima, što je zahtijevalo neprekidno obučavanje i školovanje specijalaca. Imali smo obučno središte na Lošinju i u Zagrebu. Prednosti specijalnih postrojbi MUP-a RH jest da smo se svi poznavali do razine vođa skupina, te smo u izvođenju borbenih zadaća znali osobno ljude s kojima radimo bez obzira jesu li iz Dubrovnika, Osijeka ili Gospića. Postrojbe su imale modularni ustroj, što znači da je bilo koji pripadnik specijalne policije mogao trenutno nastaviti rad u bilo kojoj drugoj postrojbi jer je sustav obuke bio za sve isti. Usto, obavljali smo i složene policijske zadaće na području Policijske uprave istarske. U obuci je naglasak bio na stručnoj izobrazbi, kao i na stjecanju vrhunske tjelesne forme. Za nas je rat bila neprekidna izmjena napora s vrlo malo odmora i doticaja s obiteljima i prijateljima. Imali smo samo jedan cilj: slobodnu domovinu Hrvatsku, rekao je Jereb.

Oslobađanje Knina

Govoreći o Oluji, Jereb je kazao da se uoči skorašnje godišnjice prisjećaju iznimnog raspoloženja unatoč visokim temperaturama, nedostatku vode i prohodanih 50 kilometara preko Velebita.

- Bili smo spremni tu posljednju akciju odraditi po cijenu naših života: znali smo da će nakon ove akcije Hrvatska biti slobodna. Teško je opisati naše osjećaje kad smo čuli preko radioveze da je Knin oslobođen. Kao da je vrijeme stalo. To je bio početak jednog novog života za nas, kaže Jereb.

Skender Hasimi bio je prvi zapovjednik od 1991. do 1993. godine. On je, kaže Jereb, zapravo udario temelje postrojbi zahvaljujući svom iskustvu kao školovani vojni časnik.

- Bila mi je izuzetna čast raditi s ovako divnim ljudima, bili smo u teškim, turbulentnim i neizvjesnim vremenima. Zahvaljujući tadašnjoj strukturi PU istarske i društveno-političkim strukturama Istre, odnosno gradonačelnicima i načelnicima, te tadašnjim uredima za obranu, osnovali smo ovu jedinicu i prvu jedinicu policijske garde, po odluci tadašnje Vlade, odnosno Zakonu o unutarnjim poslovima. Zahvaljujući ovim divnim i skromnim ljudima, odanim svojoj domovini, dali smo svoj doprinos obrani Hrvatske i očuvanju sigurnosti i mira u Istri, kazao je Hasimi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini