SVEČANO OBILJEŽAVANJE

FOTO / GODIŠNJICA OSNUTKA SPECIJALNE JEDINICE POLICIJE BAK ISTRA / Ministar branitelja Tomo Medved: "Ponosno odrađujući poziv domovine, dali ste ogroman doprinos"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


U Valbandonu je večeras obilježena 31. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra. Obilježavanje je započeto svetom misom koju su ispred crkve blaženog Miroslava Bulešića predvodili policijski kapelan Policijske uprave Istarske Ilija Jakovljević i policijski kapelan PU Zagrebačke Marin Drago Kozlić, nakon čega je kod spomen-obilježja BAK-ova održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka.

Ratnog puta istarskih BAK-ova u svom se prigodnom govoru prisjetio i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković koji je naglasio da su BAK-ovi svoje borbene zadaće obavljali časno i profesionalno, a pripadnike jedinice krasila je i još uvijek krasi skromnost i poštenje.

Načelnik Policijske uprave Istarske Alen Klabot istaknuo je važnost uloge hrvatske policije u Domovinskom ratu, a župan Istarske županije Boris Miletić podsjetio je okupljene da slobodu ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, nego uvijek biti zahvalni braniteljima koji su u Domovinskom ratu najbrojniji bili upravo iz Istre.

Svoj ponos i zahvalnost iskazao je i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. "Pozorno slušajući vaš ratni put, koji se uklapa u cjeloviti mozaik naših pobjeda u Domovinskom ratu, neizostavno je uvijek naglašavati ulogu svih naših postrojbi Specijalne policije u ratu. Dragi dragovoljci i veterani, koji ste časno nosili ovu oznaku cijeli Domovinski rat na svim bojištima, ponosno odrađujući poziv domovine, dali ste ogroman doprinos. Upisali ste ime Specijalne policije u noviju hrvatsku povijest. Domovinski rat najsnažniji je temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom temelju gradimo perspektivu za budućnost našega naroda. Svega toga ne bi bilo da nije bilo hrabrosti, odlučnosti, junaštva i mudrosti vaših zapovjednika", naglasio je između ostalog Medved.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih postaja tadašnje PU Pula, njih ukupno 78. Kao dragovoljci, istoga dana su pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija krenuli u Zagreb, čime je službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani hrvatskog suvereniteta i cjelovitosti.

Nakon prve borbene zadaće u obrani Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja i Krug Dubrovnik, a gotovo da nije bilo ratom zahvaćenog područja gdje BAK-ovi nisu obavljali borbene zadaće. Od 1993. djelovali su pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku rata obavljali su poslove razminiranja od Vukovara do Dubrovnika te su sudjelovali u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan je pripadnik poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika je ranjeno.

Ovogodišnju svečanu proslavu glazbenim je nastupom uveličala policijska klapa "Sveti Mihovil".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini