UPOZORENJE MLADIMA

TRGOVANJE LJUDIMA: Moderno ropstvo je među nama


Puljane su na problem trgovanja ljudima upozorili djelatnici Odjela prevencije PU istarske i Policijske postaje u Puli, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa. Uz promotivne materijale, u Ciscuttijevoj ulici u središtu grada prolaznicima su davali informacije i s njima razgovarali volonteri Kluba mladih Crvenog križa Pule.

- Ciljana populacija su srednjoškolci, završni razredi koji odlaze na maturalna putovanja i traže poslove vani pa ih je bitno uputiti i dati im neke korisne informacije. Zajedno s policijom vodimo radionice po srednjim školama, puštamo edukativne filmove i razgovaramo s učenicima završnih razreda strukovnih škola i gimnazija, objasnila je Jelena Rupčić, voditeljica mladeži Crvenog križa Pule.

Akcija služi podizanju svijesti kod ljudi. "Moderno ropstvo postoji kroz neke druge oblike, ali je tu među nama", rekao je Bernard Perković, policijski djelatnik u službi organiziranog kriminala. "Na području PUI u deset godina evidentirana su samo dva slučaja, radilo se o trgovanju kroz radnu eksploataciju. Drugih nije bilo, što ne znači da ih nema. U Hrvatskoj u 2017. godini evidentirano je 13 slučajeva. Za zemlju od 4,5 milijuna stanovnika to je zanemarivo. Kontinuirano radimo prevencijske programe, prvenstveno u školama, uz predavanja o žrtvama kako bismo prevenirali da jednoga dana oni ne postanu žrtve", rekao je Perković. (L. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter