GODINAMA ZAPUŠTENO GRADILIŠTE

TREBAO JE TO BITI LUKSUZNI OBJEKT U SRCU PULE Odluka je na sudu: Najvišu etažu nesuđenog hotela valja RUŠITI ILI NE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(N. LAZAREVIĆ)

Veto na ozakonjenje premašenih gabarita po pitanju visine hotela stavio je Konzervatorski odjel u Puli Ministarstva kulture, saznajemo u gradskom Odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu * Taj je objekt mogao biti u funkciji samo da su se riješile neke sitne stvari. Tako to ruglo stoji, a moglo je biti lijepa građevina, kaže pročelnik Giordano Škuflić

Ni 15 godina otkako je izdana građevinska dozvola za "mali hotel s čak pet zvjezdica", koji je trebao "pomoći oživljavanju stare gradske jezgre", kako su tih godina pisale novine, dovršetku gradnje hotela na pulskoj Rivi i njegovom otvaranju ne nazire se kraj.

Slučaj hotela nekadašnje firme Coden, sada firme Crni Otto pulskog investitora Denisa Vujovića, godinama se već nalazi na sudu, preko kojeg Vujović nastoji doći do legalizacije objekta. Veto na ozakonjenje premašenih gabarita po pitanju visine zgrade stavio je Konzervatorski odjel u Puli Ministarstva kulture, saznajemo u gradskom Odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Temelji iz 2003.

Vujović vjeruje da bi pravni lijek mogao biti izrečen negdje na jesen. No, poučeni zaista dugom poviješću gradilišta u centru grada, koju su više puta kreirali i građevinski inspektori, rijetki se još imaju pravo nadati da bi hotel preko puta kapije za Uljanikov Otok ubrzo mogao profunkcionirati.

- Predmet je na sudu i znate da onda slučaj ne mogu komentirati. Spor se vodi već pet, šest godina. Mislim da bi krajem ljeta trebalo biti neko rješenje. Prije toga ne mogu ništa reći pa ni kakav ishod očekujem. Čekamo odluku suda i to je to, rekao nam je kratko Vujović.

Zahvati su na toj parceli počeli još 2003. izgradnjom betonske površine, odnosno temelja, koji su neko vrijeme služili i kao terasa bivše kavane Ogledala. Već tada su građevinski inspektori naložili njihovo uklanjanje, ali je to preduhitrilo izdavanje građevinske dozvole 2004. godine. Radovi su konačno i krenuli, ali su se paralelno s njima nizali problemi kroz godine, dobrim dijelom i zbog pritužbi susjeda na oštećenja nastalih gradnjom betonske građevine. Kako smo tih godina pisali, hotel, s prizemljem i četiri etaže, prema glavnom je projektu trebao imati 13 dvokrevetnih soba za 26 osoba.

- Investitor je pokušao legalizirati nešto što je izgrađeno prije 2011. godine. Konzervatori bi dali potvrdu kada bi se s krova uklonili samo neki element, čak i ne cijela etaža. Konzervatori su korektni u tom pogledu, ali investitor ništa ne čini po tom pitanju, rekao nam je nadležni gradski pročelnik Giordano Škuflić.

Iz njegovog odjela doznajemo i da je potvrda konzervatora nužna s obzirom da se objekt nalazi u starom gradu, u obuhvatu zaštićene cjeline upisane u registar kulturnih dobara. I koliko god da je investitor podnosio zahtjeva za legalizaciju, uvijek je bivao i odbijan, s obzirom da nije poduzimao ništa da uskladi objekt s konzervatorskim uvjetima. Zbog sudskog procesa postupak legalizacije prekinut je za hotel na rivi, ali i za susjednu zgradu u Ulici Porta Stovagnana, također investicija bivšeg Codena. Valja podsjetiti da je prije više od deset godina, kada je građevinska inspekcija intervenirala zbog prekoračenja jednog kata na hotelu, postupala i u susjedstvu zbog bespravnih terasa, odnosno nadstrešnica na toj Codenovoj zgradi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini