RADI SE SAMO U PULI I OSIJEKU

Tim liječnika pulske bolnice prvi put uspješno izveo novi ZAHVAT LIJEČENJA KRONIČNE BOLI

| Autor: Chiara BILIĆ
Opća bolnica Pula je sada, uz osječki KBC, koji tu metodu provodi posljednje tri godine, jedina bolnica u Hrvatskoj koja pacijentima omogućava liječenje tim tretmanom

Opća bolnica Pula je sada, uz osječki KBC, koji tu metodu provodi posljednje tri godine, jedina bolnica u Hrvatskoj koja pacijentima omogućava liječenje tim tretmanom


Tim liječnika Ambulante za bol pulske opće bolnice proteklog je vikenda prvi put uspješno izveo zahvat liječenja kronične boli metodom radiofrekventne ablacije - radiofrekventne neurotomije. Opća bolnica Pula je sada, uz osiječki KBC, koji tu metodu provodi posljednje tri godine, jedina bolnica u Hrvatskoj koja pacijentima omogućava liječenje tim tretmanom.

Ekipu pulskih liječnika predvodila je doc.prim.dr.sc. Lada Kalagac Fabris, voditeljica Ambulante za bol, koja ističe da zdravstveni sustav, koji je u ovo izazovnom korona-periodu pod iznimnim opterećenjem, cijelo vrijeme paralelno radi na dvije tračnice, ne zanemarujući ostale bolesti i bolesnike. Pritom ona napominje daje spomenuta procedura uklanjanja boli izuzetno važna za unaprjeđenje struke.

- Pandemija korone ima svoje mjesto i ona uzima danak. U ljudstvu i od medicine. No, koliko god taj pritisak korone bio velik, pokušavamo pronaći balans između prioritetnog i onoga što znamo da je, poput boli, oduvijek tu, i što trebamo tretirati i unaprjeđivati, pojašnjava.

Fabris Kalagac elaborira da bolesnik nakon tretmana više ne mora primati nikakve lijekove kojima je ranije uobičajeno smanjivao bol. Laički rečeno, nema boli - nema tableta. Štoviše, pacijent se nakon zahvata može vratiti svojim uobičajenim fizičkim aktivnostima. Bolesnici s kroničnom kralješničkom i koštano-zglobnom boli, kojima, primjerice, nisu pomogli niti kirurški zahvati, moći će se ubuduće s crvenom uputnicom, dakle preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, naručiti na zahvat u pulskoj bolnici.

- Kad tretiraš jednog pacijenta koji trpi bol, tretiraš cijelu njegovu obitelj. Pogotovo kad je u pitanju kronična bol. Naime, bol zna biti obiteljska bolest jer ima reperkusija ne samo na pacijenta i njegovu kvalitetu života, nego i njegove bližnje. Tako da mi u ambulanti za bol ne govorimo da liječimo bol, nego kompleksnost boli. Operacije koje odstranjuju bol čekaju se i po više od godinu dana, a život s konstantnom boli u, recimo, zdjelici, kuku ili kralješnici, gotovo je nepodnošljiv, govori Fabris Kalagac, koja je ovog vikenda inovativnu metodu izvela na četiri istarska pacijenta, među kojima jedan ima osteoartritis kuka, ali na operaciju mora čekati još godinu dana.

foto

Prim. dr. sc. Lada Kalagac Fabris (Snimio Dejan Štifanić)

Prvijencu je prisustvovao i šef klinike za anesteziju i Zavoda za liječenje boli u KBC-u Osijek profesor Ivan Radoš, inače i predsjednik Hrvatskog društva za liječenje boli, a ugošćeni su i liječnici specijalisti zagrebačkih KBC-a Sveti Duh i Sestre milosrdnice te KBC-a Rijeka, koji tu proceduru gledaju uvesti i u svoje bolnice.

- Svi smo članovi Hrvatskog društva za liječenje boli i svi zajedno gledamo kako da harmonično omogućimo razvoj liječenja boli na nivou cijele Hrvatske, naglašava Kalagac Fabris.

U pulskoj bolnici zahvat će se i ubuduće provoditi vikendom, točnije subotom u, spomenimo i to, slobodno vrijeme liječnice Kalagac Fabris i njezinih suradnika. No, ona veli da joj je posvećenost poslu na prvom mjestu te da medicina sama po sebi zahtjeva visoku razinu radoholičarstva. Tko nije sklon određenom altruizmu, smatra, teško će se žrtvovati i uvoditi novitete. Dakle, u pulskoj bolnici se ne zanemaruju ostale bolesti, već, dapače, specijalisti i medicinske sestre svojim entuzijazmom i požrtvovnošću još uvijek pronalaze snagu i vrijeme da se posvete novim medicinskim dostignućima i vještinama, kaže voditeljica Ambulante za bol.

Tako je u pulskoj bolnici, iz entuzijazma nekolicine, i pokrenut projekt interventnog liječenja boli. Njime se povećavao broj procedura kojima se, pojašnjava Kalagac Fabris, nastoji umanjiti percepcija boli, postići analgetski efekt kod pacijenata koji trpe kronične boli ili imaju nuspojave na standardne analgetike, a ima uvijek i bolesnika na koje analgetici nemaju učinka. Tu je inicijativu, osim ravnateljice dr. Irene Hrstić, čitavo vrijeme podupirao i njezin zamjenik, dr. Ivica Fedel. Napokon, prije tjedan dana bolnica je nabavila aparat nužan za izvođenje radiofrekventne ablacije.

- Procedura je minimalno invazivna, ne izvodi se na slijepo, nego je vođena aparatom. Izrazito je sigurna za pacijenta i za mene kao izvođača. No, kao i kod svake procedure komplikacija može postojati. Zahvat se izvodi u sali, pacijent je budan, lagano sediran lokalnom anestezijom tako da na mjestu zahvata ne osjeća bol. U bolnicu dolazi s pratnjom, a već pola sata do sat vremena odlazi doma. Koliko dugo će živjeti bez boli, ovisi o oštećenju koje se tretira. Međutim, metoda se može ponoviti bezbroj puta jer, iako je invazivna, ne reže i ne zahvaća ništa drugo doli određenog živca, zaključuje Kalagac Fabris.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter