SLUČAJ ŠUGA

SVRAB U PULSKOJ BOLNICI SE PROŠIRIO NA 13 OSOBA Iz bolnice mole građane za razumijevanje. U posjete pacijentima na internoj ide se pod velikom zaštitom

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Svrabom koji se pojavio na odjelu interne u pulskoj Općoj bolnici dosad se zarazilo 13 osoba. Potvrdio je to zamjenik ravnateljice dr. Ivica Fedel, rekavši da je epidemija svraba pod nadzorom. Svrab se pojavio prošle srijede na jednom od odjela Službe za internu medicinu, a izvor epidemije najvjerojatnije je pacijent koji je ležao na odjelu.

- Dosad je registrirano 13 oboljelih, od kojih je osam zdravstvenih djelatnika i pet pacijenata. Svi oboljeli su s odjela interne medicine, rekao je dr. Fedel. Naglasio je da se radi o izuzetno zaraznom obliku svraba te se građeni mole za razumijevanje radi što bržeg okončanja epidemije. Napomenuo je i da u proteklih 48 sati nema novooboljelih.

Bolnica je uvela i protuepidemijske mjere poput ograničenja posjeta Službi za internu medicinu na svim odjelima. Samo jedna osoba može posjetiti pojedinog pacijenta i obavezno mora nositi kapu, masku, mantil, rukavice i kaljače. Sve će to dobiti u bolnici.

- Protuepidemijske mjere provode se u skladu s zaključcima povjerenstva za bolničke infekcije, Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo i sanitarnog nadzora. I dalje se prati situacija ne bi li se uočili novi slučajevi. Svi zaraženi su u izolaciji, a prostori se čiste i dezinficiraju, kazao je dr. Fedel. Mjere će biti na snazi dok ih epidemiolog i sanitarna inspekcija ne obustave.

Svrab ili šuga je zarazna bolest kože popraćena neugodnim svrabom i crvenkastim promjenama na koži. Najčešće se prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima i samo ponekad lijekovima. Ako se svrab prepozna i s liječenjem počne već kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka. Prenosi se direktnim kontaktom s kožom oboljele osobe, a najčešće među članovima obitelji i spolnim kontaktom.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater