Dolaze u Pulu najmanje tri puta godišnje

SVE DOMAĆE: Na pulskoj tržnici branitelji do subote predstavljaju svoje proizvode

| Autor: Borka PETROVIĆ

Iako im je ružno i kišovito vrijeme donekle poremetio planove, pa su tako odustali od kuhanja slavonskih specijaliteta, tajnik udruge Nenad Kračun poziva Puljane i njihove goste da im se pridruže na tržnici u subotu, od 10 sati, kada će za njih biti pripremljen kulturno-umjetnički program s tamburašima

 

Dvadesetak članova udruge branitelja proizvođača Panonija predstavlja ovih dana, sve do subote, na pulskoj tržnici svoje proizvode - suhomesnate delicije, poput čvaraka i kulena, domaćih sireva, iločkih vina, slavonskih kolača i meda, kupinova vina te domaćeg voća i povrća. Od tajnika udruge Nenada Kračuna doznajemo da su na tržnicu stigli u sklopu manifestacije koju su nazvali "Slavonsko Martinje u Puli". 

Nova manifestacija

- Naša udruga okuplja branitelje i članove njihovih obitelji, a osim promocije domaćih proizvoda kojima obilazimo Hrvatsku, cilj nam je tim ljudima osigurati da rade, proizvode te da od svoga rada mogu normalno živjeti. Tada manje razmišljaju o problemima koji ih inače muče, veli nam Kračun. Ističe da su u Puli uvijek dobrodošli i da su se Puljani već naučili na njihove proizvode, posebice suhomesnate delicije, te ih željno iščekuju.

Ova udruga, veli nam, organizira i manifestacije "Domaće je domaće", "Zeleno i plavo", "Martinje", "Dani Slavonije", a uskoro će, i to upravo iz Pule, krenuti i prva manifestacija pod nazivom "Dani kruha, kulina i vina". Ona bi na tržnici trebala biti organizirana pred Uskrs.

Branitelji proizvođači Pulu posjećuju tri puta godišnje, po dva puta svoje proizvode prezentiraju u Zagrebu i Rijeci, a ove godine po prvi puta nakon Pule odlaze u Poreč. Iako im je ružno i kišovito vrijeme donekle poremetilo planove, pa su tako odustali od kuhanja slavonskih specijaliteta, Kračun poziva Puljane i njihove goste da im se pridruže na tržnici u subotu, od 10 sati, kada će za njih biti pripremljen kulturno-umjetnički program s tamburašima. Zabava je, dodaje, uz čašu vina zagarantirana. 

Porculanske lutke

Osim oko kulena i kobasica najveća je gužva jučer bila na štandovima OPG-a Knežić i Ljubičić koji su u Pulu stigli iz Metkovića i Bjelovara. Iz Bjelovara su u naš grad stigle suhe šljive, orasi i grožđe, a iz Metkovića domaće mandarine, naranče, jabuke i kruške.

- Prvi puta sam u Puli. Zapravo, odlučio sam doći jer nikada nisam bio u vašem gradu. Ono što sam do sada vidio jako mi se sviđa, povjerio nam se Darko Hajduk, koji je kod tržnice prezentirao antikvitete, a pokazao nam je i svoju najnoviju akviziciju - kolekciju starih, porculanskih lutaka. Priznao nam je da je u životu radio razne poslove, ali se tek u ovom pronašao i odlično mu je sjeo, pa se nada da će od njega moći živjeti. Svoj dućan za sada nema, ali antikvitete prodaje po raznim sajmovima diljem Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini