NA TRGU PORTARATA

SUTRA OTVORENJE 14. FESTIVALA BOŠNJAČKE KULTURE U ISTRI: Sevdalinke, folkloraši iz Bosne i Elis Lovrić

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Sutra se svečano otvara 14. Festival bošnjačke kulture u Istri, programom koji na Trgu Portarata u Puli počinje u 20 sati. U subotu u suorganizaciji s Nacionalnom zajednice Bošnjaka iz Vodnjana, festival se nastavlja od 20 sati u Domu mladih Girotondo u Vodnjanu.

I ove godine organizatori su priredili bogat program. Raskoš narodnih igara, pjesme i plesa te tradicionalne nošnje prezentirat će KUD Rudar iz Lukavca kod Tuzle, dok će tradicionalne sevdalinke izvoditi član Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i predsjednik porečkog ogranka Amir Rešidović, osebujni Bošnjak koji se, osim sportom, bavi i glazbom. Autor je brojnih pjesama, a neke je nedavno i objavio na CD-u.

Kako je jedan od ciljeva Festivala međusobno uvažavanje i poštivanje različitosti, ove će godine kao posebna gošća na otvorenju festivala nastupiti istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić. Osebujna umjetnica, koju zovu i istarskom vilom, dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu, a svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata "Kolarići", "Kanat od mora", "Merika" i "Dva mora" te postala promotorica i "zaštitni znak" jedinstvenog labinjonskog govora.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre tradicionalno organizira projekte čiji je osnovni cilj razumijevanje, suradnja i povezivanje manjinske zajednice s većinskim narodom u Istri i Hrvatskoj. Prezentacija stvaralaštva i kulture njihove matične domovine najvažniji je korak k razumijevanju i suradnji.

Održavanjem Festivala bošnjačke kulture u Istri na trgovima gradova i općina u kojima Zajednica djeluje želi se pridonijeti kvalitetnoj integraciji bošnjačke manjine. Ova bogata prezentacija dijela bosanske kulturne baštine doprinos je i kulturnoj ponudi Istre te prilika da naši brojni gosti i turisti uživaju u bogatstvu raznolikog pulskog i istarskog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter