ULOŽENA 75,3 MILIJUNA KUNA

Studentski dom u Puli nakon proširenja raspolaže s gotovo 400 ležajeva. POZNATO JE KADA STUDENTI USELJAVAJU U NOVE PAVILJONE

Objekti su korak do otvaranja, odnosno useljenja studenata u svoje sobe, što je predviđeno za veljaču. U tijeku je posljednja faza u kojoj se namještajem i uređajima opremaju sobe i ostale zajedničke prostorije

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Novoizgrađeni i rekonstruirani paviljoni Studentskog doma (Dejan Štifanić)

Novoizgrađeni i rekonstruirani paviljoni Studentskog doma (Dejan Štifanić)


U sklopu jučerašnjeg Dana otvorenih vrata europskih projekata, novinari i djelatnici pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile - u pratnji ravnatelja Studentskog centra Miodraga Čerine, voditeljice Zajedničke službe Centra Sande Rojnić Sinković i voditeljice Ureda za istraživanje i projekte Sveučilišta Sanje Radolović - obišli su novoizgrađene i rekonstruirane paviljone Studentskog doma koji se nalaze kraj stare bolnice. Paviljoni su korak do otvaranja, odnosno useljenja studenata u svoje sobe, što je predviđeno za veljaču. U tijeku je posljednja faza u kojoj se namještajem i uređajima opremaju studentske sobe i ostale zajedničke prostorije.

Paviljoni

-Uporabnu dozvolu smo dobili 26. listopada, što znači da je objekt naš. Dotjerujemo još neke sitnice i opremamo prostorije. Ugovor o opremanju ističe 29. siječnja 2022., što znači da u siječnju treba sve biti gotovo. Na pojedinim katovima već su došli elementi za namještaj studentskih soba, a idući tjedan dolaze šleperi i tada započinje sastavljanje svog namještaja. To znači da bi studenti na Valentinovo trebali ući u svoje sobe, kaže Čerina pa napominje da će ovom investicijom, uz postojećih 136 ležajeva, za studente na raspolaganju biti ukupno 384 kreveta te 8 ležajeva za gostujuće profesore. Radovi su započeli prije nepune dvije godine, no zanimljiva arheološka otkrića, koja će se uskoro i predstaviti javnosti, donekle su ih usporila.

Solarni paneli

Na lokaciji provedbe projekta nalaze se postojeće građevine koje uključuju paviljon 1 i studentski restoran, dok je samim projektom obuhvaćena izgradnja i opremanje dodatnih dviju građevina – paviljona 2 i paviljona 3. Riječ je o projektu "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula koji su u srpnju 2016. godine Sveučilište Jurja Dobrile i Studentski centar Pula kao projektni partner prijavili na natječaj Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju. Natječaj i projekt, čija je ukupna vrijednost 75,4 milijuna kuna, provode se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Paviljoni

U većem objektu, paviljonu 2, na mjestu dograđene stare bolničke kotlovnice, nalazi se 97 dvokrevetnih soba sa 194 ležaja, od kojih svaka ima svoj zasebni sanitarni čvor. Suvremene sobe nalaze se na vanjskoj strani objekta, opremljene su televizorima i hladnjacima, imaju priključak na internet, klimu i električne škure. Sobe se otvaraju uz pomoć kartice, kojom se automatski uključuju, a pri izlasku i isključuju trošila.

Na svakom katu nalazi se moderno opremljena kuhinja za studente te dnevni boravak ili prostor za učenje. U ovom paviljonu, koji čine suteren, prizemlje i tri etaže, nalazi se garaža, tulumarnica, odnosno prostor za zabavu, fitness dvorana, studentski restoran sa sto sjedećih mjesta, prostor Studentskog zbora te prostor za voditelja objekta. Na krovu paviljona nalaze se solarni paneli uz pomoć kojih će se proizvoditi električna energija. Na svakom se katu nalazi i moderno opremljena, zajednička studentska kuhinja. Dom je prilagođen osobama s invaliditetom, pa su tako u objektu nalaze ugrađeni liftovi i sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom. Ravnatelj Čerina ističe da je to i sam cilj projekta, da je dom namijenjen studentima u nepovoljnim položajima, a to su studenti s invaliditetom i studenti slabijeg socijalnog statusa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of