Obnovili licencu

Spasilački tim - vatrogasac Emanuel Krstulović i kujica Sky: Psu je njuh što je nama vid - SKY NANJUŠI OSOBU ISPOD TRI METRA HRPE ZEMLJE I KAMENJA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Emanuel i Sky

Emanuel i Sky


Potrage u Istri su među najtežima zbog nepristupačnog terena, drače i gustiša * Međusobna povezanost psa i čovjeka za ovakve zadatke mora biti iznimno jaka, a komunikacija bez greške * Timovi - kojeg čine vatrogasac i pas - morali su kroz 24 sata biti potpuno samostalni u vidu hrane, vode, struje te prenoćišta pa su spavali u šatorima

 

Profesionalni vatrogasac Emanuel Krstulović, član Javne vatrogasne postrojbe Pula, sa svojom potražnom kujicom Sky, po treći je puta obnovio licencu za vatrogasni spasilački tim s potražnim psom, tzv. K-9 tim. Ujedno je postao instruktor vatrogasnih timova za potražne pse Hrvatske vatrogasne zajednice.

S njim smo popričali nakon povratka iz Šapjana, u susjednoj županiji, gdje se održalo ovogodišnje licenciranje. Na tamošnjem vatrogasnom poligonu proteklog vikenda predstavljen je prvi Centar za obuku vatrogasnih K-9 timova, jedini takav u Hrvatskoj, a pritom je obavljeno testiranje 23 vatrogasnih spasilačkih timova s potražnim psom. 

Simulacija realnih događaja 

Timovi su radili dnevne i noćne pretrage te zbrinjavanje unesrećenih i pripremanje za daljnji medicinski transport. Samo je licenciranje timova, prepričava nam, bilo dosta teško jer su se simulirali realni događaji odnosno moguće katastrofe i potraga za unesrećenima, a tim - kojeg čine vatrogasac i pas - morali su kroz 24 sata biti potpuno samostalni u vidu hrane, vode, struje te prenoćišta pa su spavali u šatorima koje su sami donijeli i podignuli.

- Dvočlani su timovi cijeli dan i noć proveli na terenu, obilazili razna radilišta i tražili unesrećene. Osim samog pronalaska valjalo je imati svu logistiku, opremu, a unesrećenom znati pružiti i osnovnu prvu pomoć, do dolaska ekipe hitne pomoći, priča nam Emanuel. Dodaje da su se on i Sky, inače crna njemačka ovčarka, budući da su se licencirali za instruktora ove godine nadgledali ostale timove.

Za ovo što Emanuel danas radi Sky priprema otkako je bila još štene i cijeli je život uči da postane potražni pas. S njim se ove godine za instruktora licencirao i kolega Goran Kmet iz DVD Plamen iz Višnjana, i to s labradoricom Mašom. 

Ne boji se visine i jakog zvuka 

- Sky trenutno ima šest i pol godina, priča nam Emanuel dodajući da s njom radi otkako je bila mala. Prve godine radi se, pojašnjava, samo na socijalizaciji i psa se mora naučiti na sve; različite situacije, zvukove, terene kako kasnije ne bi imao strah od nepoznatih situacija i da ga to ne bi ometalo u potragama.

- Učili smo je hodati po pijesku, po neravnim i skliskim podlogama, da se ne boji visine ili jakih zvukova. Tek nakon toga kreće se s klasičnom školom poslušnosti, a s dvije godine može se konkurirati za prvu licencu, koja se svake godine mora obnoviti, pojašnjava nam postupak dobivanja licence ljudski dio ovog tima dodajući da međusobna povezanost psa i čovjeka za ovakve zadatke mora biti iznimno jaka, a komunikacija bez greške.

- Sky i ja prošli smo "pola Europe", razne poligone i vježbališta, a svakako nas je najviše dojmio posjet talijanskom gradu Amatrice koji je 2016. pretrpio najrazorniji potres u talijanskoj povijesti i uništio čak tri četvrtine grada.

Kako veli, čak i je psić ostao iznenađen razmjerima uništenja i tu su zaista puno naučili; od toga kako potres ruši kuće slične našim te kako obilaziti ovakve ruševine. 

Mirisni trag nestaje nakon 5-6 sati 

- Psu je njuh što i nama vid. Neću reći da jedan pas na terenu zamjenjuje desetke ljudi, ali on može nešto što mi ne možemo. On nanjuši osobu ispod tri metra ruševina, ispod hrpe zemlje i kamenja i takvim je situacijama doista nezamjenjiv, veli nam Emanuel dodajući da sa Sky radi takozvani "statički miris osobe" kada pas traži miris osobe koja miruje. No, može tražiti i po tragu, kada slijedi miris neke osobe po nekom komadu odjeće ili sličnog. To je, veli nam, način potrage kada se primjerice traži izgubljena osoba, no i tada se mora biti brz, jer mirisni trag nakon pet-šest sati ipak nestaje. Ipak je, priznaje, bilo situacija kada je Sky reagirala i do 20 sati nakon nestanka.

Inače, upravo u ovakvim situacijama najčešće pozivaju ovaj par, a kako priznaje potrage u Istri su među najtežima zbog nepristupačnog terena, drače i gustiša. Na pitanje koliko vježba sa svojim psom, Emanuel odgovara kako su on i njegov pas 24 sata zajedno i zapravo im je svaka šetnja, svaki izlazak vježba.

- Ovo nije sport da odradite trening i gotovi ste. Pokušavam joj u svakoj šetnji osmisliti neku prepreku, dati joj neki zadatak, natjerati da misli, sve kako bi jednog dana u realnosti sa što manje prepreka obavili zadatak, veli Emanuel dodajući da radije griješi na poligonima te kako "trening bez greške" znači da ni on ni pas nisu ništa novoga naučili. A puno je bolje, zaključuje, griješiti na poligonu nego u stvarnosti, kada su životi u pitanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini