S OSMJEHOM NA GODIŠNJI ODMOR

SEZONA REGRESA: Raspitali smo se koliki K-15 dobivaju radnici u nekim pulskim tvrtkama. Pojedinici će dobiti vrlo izdašne iznose

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Radnici Herculanee imaju razloga za zadovoljstvo (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Radnici Herculanee imaju razloga za zadovoljstvo (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Sredina kolovoza je mnogim radnicima vrijeme godišnjih odmora. Dakako, onima koji ne rade u turizmu. Osim isplate redovnih plaća mnoge su pulske tvrtke i ustanove odlučile dodatno nagraditi svoje radnike isplatom regresa za godišnji odmor ili popularnim K-15. Najsretniji su radnici Calucema koji su uz plaću dobili još trećinu prosječne bruto plaće.

Iz pulske cementare nisu odgovorili koliko iznosi prosječna nagrada radnicima, a analizom njihovog financijskog izvješća utvrdili smo da je prosječna bruto plaća u tom društvu 16,7 tisuća kuna. Stoga, izračunali smo da prosječna isplaćena nagrada iznosi oko 5.500 kuna bruto. Dakako, nagrada svakog radnika ovisi o pojedinačnoj bruto plaći, a neto iznos pak ovisi o broju poreznih olakšica koje su radnici prijavili pa tako platili manje prireza i poreza, a dobili više novca na svom računu.

Iz Calucema dodaju da konstantno razvijaju programe kojima potiču društvene vrijednosti te snažan odnos između poslodavca i zaposlenika. Smatraju je to izuzetno bitno za njihovo uspješno globalno poslovanje.

Ako visina nagrade radnicima Calucema ovisi o puno faktora, za one zaposlene u Herculanei nema dileme - odjednom su dobili 3.000 kuna neto. To su primili na račun regresa i božićnice! Direktor pulskog komunalnog poduzeća Robi Fuart pojasnio nam je da su odlučili nagraditi vrijedne radnike cjelokupnim godišnjim iznosom neoporezivog dijela (3.000 kuna), koji ostale tvrtke podjele na dvije isplate: ljeti - regres, a zimi - božićnica. Herculanea je inače na glasu kao jedna od najizdašnijih kada treba nagraditi radnike. Ovog su im proljeća isplatili 630 kuna, što je 30 i više kuna u odnosu na ostale pulske tvrtke koje su isplatile uskrsnice.

Treći najveći K-15 je onaj od 2.000 kuna i dobili su ga radnici Vodovoda Pula. Direktor Edo Krajcar pojašnjava da je donio odluku o isplati novčane naknade za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 344 tisuća kuna za 172 radnika. Najavio je da će drugi dio novčane naknade isplatiti najkasnije do 15. prosinca u iznosu od 1.000 kuna, kao božićnicu. Dakle, dobiti će jednako kao i radnici Herculanee, samo što su ovi potonji sve dobili sada.

Cesta d.o.o. isplatila je regres za godišnji odmor za 2022. godinu u iznosu od 1.800 kuna po radniku, a po čemu su njihovi radnici četvrti najbolje nagrađivani. Radnici mnogih drugih društava dobili su po 1.500 kuna. To su onu zaposleni u: Pula Sportu, Arheološkom muzeju Istre, Javnoj ustanovi Nacionalni park Brijuni, Općoj bolnici Pula, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Gradu Puli, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula, Istarskim ljekarnama…

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore drugih tvrtki, među njima Arena Hospitality Groupa, Tehnomonta, Tvornice stakla Duran, Uljanik brodogradnje 1856 i Jupiter-exporta. Ova potonja tvrtka je vlasnik pizzerije Jupiter koja je ove godine isplatila svojim radnicima najizdašnu uskrsnicu od 1.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater