NIŠTA OD VELIKOG UGOVORA

SAZNAJEMO: Trojici liječnika iz Pule preko noći propao posao sa zaštitnim maskama protiv koronavirusa vrijedan 19 milijuna kuna. TREBALA IH JE OTKUPITI HRVATSKA VLADA, ALI SE PREDOMISLILA!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Iako je hrvatska Vlada jučer na telefonskoj sjednici donijela odluku o nabavci zaštitnih maski za gotovo 19 milijuna kuna od pulske tvrtke Medical and pharm trading d.o.o., danas je objavljeno da se od tog posla, barem zasad, odustaje. Naime, Vlada je izvijestila kako ipak neće nabaviti maske za 19 milijuna kuna jer je Republika Hrvatska dobila veliku donaciju.

"Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je izvan snage stavila Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe. Rješenje se stavlja izvan snage zbog novonastalih okolnosti, budući da je Republika Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme", priopćili su iz Vlade.

Milijunski posao je tako u samo 24 sata pao u vodu za vlasnika pulske tvrtke Medical and pharm trading, 29-godišnjeg liječnika dr. med. Dominika Gjonija, koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Osijeku u travnju prošle godine. Danas oko 11.30 sati ispred njegove ordinacije u Amfiteatarskoj ulici u Puli iz Rijeke je već stigao prvi kamion zaštitnih rukavica.

Tvrtka koju vodi mladi pulski liječnik osnovana je u studenom prošle godine s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Kao članovi uprave navedeni su Dominikova braća, također liječnici Stefan i Fabian Gjoni. S obzirom da se radi o tvrtki osnovanoj prije svega pet mjeseci, odmah su se javile sumnje je li tvrtka s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna sposobna iznijeti ogroman teret i može li garantirati isporuku materijala i kvalitetu? Također, otvorilo se i pitanje kakvu garanciju i jamstva ima država odabirom pulske tvrtke s iskustvom od pet mjeseci te na koji su način uopće dobili posao.

Dr. Dominik Gjoni je još prije nego su se okolnosti promijenile, dakle dok Vlada nije objavila da odustaje od posla s njegovom tvrtkom, izjavio za Glas Istre da mu je jasno da se među nekim ljudima stvara dojam da tu nešto nije transparentno s obzirom da firma postoji tek nekoliko mjeseci. No, naglasio je da su se Vladi javili pismom namjere još prije desetak dana, a ponudu su dali i bolnicama te ljekarnama.

Kako je rekao, s braćom je otvorio tvrtku za promet lijekovima i medicinskim proizvodima, a upisani su u HALMED-ov očevidnik još u studenom prošle godine. Doznajemo da je Gjonijeva tvrtka Vladi ponudila cijenu od 2,8 kuna do 3 kune po maski, što je bilo gotovo upola manje od ostalih ponuđača koji su iskazali cijenu između pet i šest kuna. Ovaj liječnik inače poslovno surađuje s partnerom u Šangaju, a uspio se povezati s dvije pouzdane tvornice u Kini. Ranije je izjavio da je jedna pošiljka za Hrvatsku već krenula iz Kine, no bilo je nepoznato kada će roba, s obzirom na transport, stići u Hrvatsku.

"Moja ponuda, koja je na granici isplativosti, stoji već deset dana na Vladi. Ušao sam u potencijalni rizik. Da sam stavio cijenu od pet, šest kuna, imao bih prostora i mogao bih podnijeti tu razliku u cijenama. Ovo je rizično, mogao bih završiti u minusu", dodaje Gjoni i otkriva da radi i sa Slovenijom. 

"Nije jednostavno pokrenuti nešto i ući u dugove. Platio sam tvornicama 150 tisuća krvavo zarađenih eura prije isporučenja robe", poručuje Dominik Gjoni.

Inače, dr. Dominik Gjoni spominje se i kao član uprave u još dva poduzeća. Prvo je Acta Adriatic 365, a vezano je uz turizam, ugostiteljstvo i usluge sa sjedištem u Osijeku, a vodi ga zajedno s Aleksandrom Delićem. Direktor je i jedini član Uprave u tvrtki Terra Medica specijaliziranoj za djelatnost opće medicine. Dominik Gjoni vodi nekoliko turističkih ambulanti u Puli i Rovinju, a uspostavio je i poslovnu suradnju s pojedinim hotelskim kućama u Istri u jeku turističke sezone kako bi se rasteretila hitna medicina i ambulante koje su zbog velikog broja turista potkapacitirane.

Braća Gjoni dolaze iz liječničke obitelji. Pokojni otac im je bio liječnik, a majka je sutkinja Županijskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni. Oba djeda bili su sveučilišni profesori na Medicinskom fakultete. Također i dvije tete su profesorice na Medicinskom fakultetu, stric je specijalist kirurgije, ujak je stomatolog, a baka specijalistica biokemije. Stefan Gjoni radi kao liječnik u pulskoj bolnici, dok je Fabian Gjoni zaposlen kao liječnik u Hitnoj pomoći. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini