NAŠ GRAD U OČIMA STRANCA

SAVJETI POZNATOG BLOGERA: Ovih 15 stvari u Puli ne smijete propustiti. Tu su naravno Arena i crkve, ali i jedan kafić

| Autor: Borka PETROVIĆ
Panorama Pule, u prvom planu Kaštel (Foto Pulska svakodnevica)

Panorama Pule, u prvom planu Kaštel (Foto Pulska svakodnevica)


Nedavno je švedski fotograf i profesionalni putnik, Alex Waltner, autor bloga "Swedish Nomad" koji na Facebooku ima 60 tisuća pratitelja, a na Instagramu čak 159 tisuća, objavio listu 15 najboljih stvari koje se mogu raditi u Puli.

Kako sam veli, svijetom putuje od 2013. godine te je posjetio više od 60 zemalja, a njegova je misija pokazati ljudima fantastična mjesta i raznolikost koju naš planet nudi. Misija njegova bloga je olakšati drugima put i dati im vrijedne savjete iz vlastitog iskustva.

Na listi svojim pratiteljima donosi tako poznate pulske znamenitosti, muzeje, ali i neke zanimljive, a možda manje znane punktove, koje po njegovu mišljenju svaki turist koji dolazi u naš grad treba posjetiti. Prva znamenitost na listi je, naravno, pulski Amfiteatar koji je, kako navodi, jedan od "vrhunaca grada", spominjući da on danas, nakon rimskih gladijatorskih igara, ugošćuje opere, koncerte i Pulski filmski festival. No, napominje, u njemu se i dalje održavaju povijesne gladijatorske igre koje su "pravi spektakl".

Druga na listi mu je Vinarija Benazić za koju navodi kako je ova obiteljska vinarija jedna od najboljih u Istri, a posebno hvali njihova crvena vina koja su "svjetske klase" i postala su brand diljem Europe. Posjetitelji, piše dalje, ovdje mogu uživati u hrani odličnog restorana te posjetiti vinski dućan koji nudi cijelu kolekciju Benazić vina, a kao najbolju stvar ovog biznisa ističe činjenicu što "unatoč uspjehu obitelj vlasnika svakog posjetitelja dočekuje otvorenog srca te čine sve kako bi se na njihovu imanju osjećali ugodno".

Švedski nomad putnicima nadalje savjetuje da posjete Augustov hram, koji je jedan od najbolje sačuvanih rimskih spomenika u svijetu i jedan od simbola Pule od samih njezinih početaka, zatim samostan i crkvu sv. Franje koji je, navodi, zadržao svoj originalni šarm te je i u ovom užurbanom svijetu ostao oaza mira i spokoja.       

Poznati švedski bloger turistima koji posjećuju Pulu savjetuje i da ne propuste pogled s Kaštela, kojeg su u 17. stoljeću sagradili Mlečani i koji je i dan danas odlično sačuvan. S njega se, dodaje, pruža fantastičan pogled na more, obalu i luku, ali i sam grad. I ne samo to, Kaštel ugošćuje Povijesni i pomorski muzej koji se ne smije zaobići. 

Kao mjesto koje valja posjetiti izdvaja i Caffe bar Uliks za kojega navodi kako je posvećen Jamesu Joyceu, autoru Uliksa, koji je živio u istoj zgradi u kojemu se danas ovaj kafić nalazi. Uliks je, dodaje Alex, jedno od najpopularnijih sastajališta u Puli koje nudi obilje povijesnog šarma. Joyceu je, zaključuje, posvećena čak i metalna skulptura na terasi caffe bara koji je popularan kako po danu tako i u večernjim satima. 

Od znamenitosti koje valja posjetiti švedski bloger nabraja i Slavoluk Sergijevaca koji se nalazi u neposrednoj blizini bara, Katedralu Uznesenja Marijina, ali i pulsku tržnicu za koju navodi kako je sagrađena početkom 20. stoljeća i jedna je od prvih zgrada u Hrvatskoj čija je konstrukcija napravljena od željeza i stakla. Ovdje se danas može kupiti svježe voće i povrće, životinjski proizvodi, ali i odjeća te suveniri, a nikako se ne smije zaobići ni podzemni tunel Zerostrasse. 

Posjetiteljima savjetuje da, kada su već u Puli, posjete i rt Kamenjak - zaštićeni park prirode koji posjetiteljima nudi kilometre grube obale s uvalama i plažama koje oduzimaju dah te skrivenim pećinama koje vrijedi istražiti, a savjetuje i mogućnost jednodnevnog izleta u Hum, kojeg opisuje kao najmanji grad na svijetu, pun povijesti koji izgleda kao mjesto u "kojem je vrijeme stalo prije sto godina". Preporučuje i izlet brodom na Brijune, a zaključuje da se u Istri nikako ne smije propustiti ni "lov na tartufe", pojašnjavajući da se posjetiteljima nude posebne ture s treniranim psima koji mogu detektirati ukusne gljive koje ovdje rastu, a zatim probati i neko od jela s tartufima koje nude lokalni restorani. 

Alex Waltner, vlasnik bloga Švedski nomad, Hrvatsku je posjetio nekoliko puta pa je našoj zemlji posvetio nekoliko tekstova, a u jednom od njih nabraja tako čak 55 razloga zašto bi svi trebali barem jednom posjetiti Hrvatsku. Posebne je postove posvetio Nacionalnom parku Krka, Plitvicama, plaži Zlatni rat, Dubrovniku, a donosi i informativne tekstove o valuti u Hrvatskoj, hrvatskim frazama te primjerice vodič za renta car u Hrvatskoj.

1. Arena

2. Vinarija Benazić

3. Augustov hram

4. Samostan i Crkva sv. Franje

5. Kaštel

6. Pomorski i povijesni muzej

7. Caffe bar Uliks

8. Slavoluk Sergijevaca

9. Katedrala

10. Tržnica

11. Zerostrasse

12. Izlet na Kamenjak

13. Izlet u Hum

14. Izlet na Brijune

15. Izlet u lov na tartufe

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater