Zaštita okoliša

Sadnjom judinog drva na Punti počela jesenja obnova zelenog fonda Pule GODIŠNJE SE U GRADU POSADI I DO 500 STABALA

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Park na Punti uz dječje igralište bogatije je za judino drvo. Zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci s radnicima Herculanee posadila je na Trgu žrtava fašizma stablo judića i time otvorila, kako je rekla, jesenju obnovu zelenog fonda grada i to u Europskom tjednu mobilnosti.

- Sigurna sam da će novo stablo svojom krošnjom i atraktivnim izgledom dodatno pridonijeti optimalnim klimatskim uvjetima za boravak djece u parku i njihovih roditelja. Uz ovo stablo, danas smo posadili još dva, kazala je Puh Belci.

Judić ili judino drvo (Cercis siliquastrum L.) itekako je poznata vrsta Puljanima, rekla je voditeljica gradskog Odsjeka za zaštitu okoliša Loris Mošnja.

- Imamo ga na nekoliko lokacija u gradu, poput drvoreda u Flanatičkoj ulici gdje je tijekom proljetnog cvjetanja prepoznatljivo po ružičastim cvjetovima. I ove godine obilježavamo sve dane vezane za zaštitu okoliša. Sadnjom stabala obilježili smo Dan planete Zemlje, zatim Dan zaštite okoliša u lipnju, a nakon ovog priključit ćemo se i građanskoj inicijativi "Posadi stablo, ne budi panj!", rekla je Mošnja.

Na pitanje koliko se stabala posadi u Puli godišnje, rekla je da je u posljednjih desetak godina zasađeno više od 10.000 stabala i grmova i to uz nove ceste, na zelenim površinama, u parkovima... Godišnje se sadi između 400 i 500 stabala.

Obnova zelenog fonda zapravo znači da se neka stabla uklanjaju te da ih treba nadomjestiti drugima.

- Da, ona koja se uklanjaju nadoknađujemo novima, ali i povećavamo broj stabala. Zašto se stabla uklanjaju? Neka su bolesna, neka se polome, neka se uklanjaju zbog gradnje. I građani kad uklanjaju stabla u svojim dvorištima i okućnicama obavezni su zasaditi novo, rekla je Mošnja.

Grad Pula, kako je rečeno u parku na Punti, lani se među prvima odazvao eko akciji "Posadi stablo, ne budi panj!" u sklopu koje je posađeno više od 200 stabala, a polovica njih je donirana građanima da urede svoje vrtove i okoliš. Iz parka je odaslana i poruka sugrađanima da budu odgovorni prema okolišu i čuvaju stabla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of