ĐIR PO GRADU

FOTO / REPORTAŽA IZ POPULARNOG PULSKOG KVARTA: "Ovdje je bolje nego u Kaliforniji"

| Autor: Borka PETROVIĆ

Dobrosusjedski odnosi i ugođaj "kao da niste u gradu", a opet ste mu na deset minuta pješke - glavni su aduti pulske četvrti Veli Vrh koja obuhvaća prigradska naselja Veli Vrh, Paganor i Karšiole i prigradski predio Vallelunga, gdje živi oko 3.000 stanovnika. Zamjerke, stanovnici s kojima smo pričali, imaju tek na nekoliko stvari, a njihova razmišljanja gotovo se posve poklapaju. Smetaju im loše autobusne linije prema gradu vikendom te, kako doznajemo, devastacija i halabuka na igralištu Osnovne škole Veli Vrh.

- Okupljaju se ovdje čim padne mrak i ostaju dugo u noć. S motorima ulaze na školsko igralište, uništavaju ga, nedavno su na novu godinu petarde bacali u kante za smeće… Trebalo bi uvesti neko dežurstvo, mi okolni stanovnici ne možemo spavati, a smeta nam i što se uništava školska imovina, kaže nam Sanela koja pored škole živi 12 godina.

veli

Glavni problem "montegrandina" su noćna divljanja školskim igralištem

Na pitanje ne zatvaraju li se noću ograde oko škole, naša sugovornica kaže da se zatvara glavni portun, ali mala vrata ne. No, to ih, smatra, ionako ne bi zadržalo vani.

Sanela se žali i na loše autobusne linije koje vikendom gotovo i ne voze. "Blizu smo grada, a opet ne možemo do njega pješke", navodi nam, dodajući da autobuse više neće niti koristiti jer joj polasci ne odgovaraju.

veli

Smetaju i odroni kod autobusne stanice pored "kikiriki" kružnog toka

U šetnji naseljem susrećemo i Mladenku Išić koja nas također upozorava na probleme sa školskim igralištem te autobusni prijevoz vikendom.

- Nedjeljom smo posve odsječeni od grada. Kad je muž na poslu, a nešto mi treba, moram se do grada uputiti pješke. Nije to tako blizu, niti lako ako morate što kupiti i nositi, žali nam se Išić, dodajući da djeca nisu toliko kriva što divljaju po igralištu. I oni bi se možda, veli, spustili do grada i boljih sadržaja, ali zbog loših autobusnih linija to ne mogu.

veli

Predsjednica Mjesnog odbora Veli Vrh Cinzia Počeko Kranjec

Bračni par Ivan i Josipa zamjerke imaju na autobusno stajalište pored "kikiriki kružnog toka". Cijeli je predio pun kamenja koje se kotrlja s padine iznad autobusne stanice. Nekoliko je puta zbog toga staklo na stajalištu razbijeno, a jednom su skoro stradali i oni. Stoga je, vidimo, zadnji dio "busne" sada zamijenjen limom, no bočno staklo ponovno je napuknuto.

- Samo da to počiste i sve bi bilo odlično. Cijeli je kvart fantazija. Doselili smo se prije osam godina i ovdje je stvarno super. Susjedi su odlični, do grada se spustimo za deset minuta, veli nam Josip.

veli

Mladenka Išić

Da je ovo odličan kvart za život, slaže se i jedna od starih "Montegrandina" Stefania Calcich Groppelli koja, kako nam priča, živi u starom dijelu Veloga Vrha koji se naslanja uz Partizanski put. Puno se toga izgradilo, dodaje, a cijeli dio "iza antene" i prema gradu je zapravo nov.

- Ne bih Veli Vrh mijenjala nizašto, bolji je nego Kalifornija, smije se naša sugovornica, napominjući da u rodnom mjestu ne bi mijenjala baš ništa!

veli

Stefania Calcich Groppelli

Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Velog Vrha Cinzia Počeko Kranjec kao najznačajnije projekte realizirane tijekom njezina

4-godišnjeg mandata izdvaja uređenje odvojka Brunjakove ulice, izgradnju pristupne prometnice Tivoli dugačke 290 metara te uređenje i opremanje dječjeg igrališta koje se nalazi između Sponzine ulice i Ulice braće Leonardelli. Izgrađena je, dodaje, i Ulica Ližnjemoro, napravljene kanalizacija i javna rasvjeta u dijelu Sponzine, uređena Vodnjanska cesta s javnom rasvjetom, dok su za kompletnu izgradnju Ulice Brist, s kanalizacijom, riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Kao jedan od većih zahvata ističe preuređenje samaforiziranog raskrižja u "dog bone" rotor (kikiriki), postavljanje brojača brzine, treptača na vertikalnoj signalizaciji i katadioptera te kompletno zamijenjenu vertikalnu i horizontalnu signalizacija na ovome dijelu.

- Vijeće Mjesnog odbora zatražilo je da se kroz naredna razdoblja izradi projektna dokumentacija i izgrade dječja igrališta u Zahtilinoj ulici (u šumici između škole, vrtića i MO-a) te u ulicama Antena i Kapeleri, uz kompletnu izgradnju Bunarske ulice sa svom infrastrukturom, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Za dječje igralište u ulicama Antena i Kapeleri već je izrađen idejni projekt, dok je za igralište u Zahtilinoj ulici u pripremi javni natječaj za izvođača radova, veli Počeko Kranjec.

Dodaje da je u narednom razdoblju u planu i završetak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za Paduljski put i njegovu kompletnu izgradnju, kao i izgradnja dijela Fažanske ceste te rješavanje kanalizacijske mreže prema projektu "Pula sjever" koji je sufinanciran iz europskih fondova. Mjesni odbor, kaže predsjednica, građane najviše informira o infrastrukturnim i komunalnim zahvatima koje kao prioritetne za rješavanje predlažu Grad Pula i trgovačka društva. Pri rješavanju, brojne stvari "zapnu" upravo na imovinsko-pravnim odnosima budući da je glavnina parcela ovdje u privatnom vlasništvu.

- Mještani Veloga Vrha redovito se obraćaju u Mjesni odbor, ali i direktno meni kao predsjednici te vijećnicima, telefonski i e-mailom. O bitnim događajima, konkretno tribinama i manifestacijama, mještani su informirani putem oglasnih ploča na području MO-a, ali i putem Facebooka te objavama u medijima. Također, Mjesni odbor surađuje sa svim udrugama, sportskim klubovima, rekreativcima koji djeluju na našem području, ustupajući im prostor za njihove aktivnosti te pružajući im financijsku podršku s obzirom su se vijećnici jednoglasno odrekli svojih vijećničkih naknada, navodi predsjednica Vijeća.

Potpore se, dodaje, pružaju i školarcima za razna natjecanja, a kroz projekt "Zdrave urbane cjeline" prate se potrebe djece i tinejdžera na ovom području. Konkretno, mladi su tako zatražili trg na Velom Vrhu i skate park.

Mjesni odbor svake godine organizira božićnu predstavu i podjelu prigodnih paketa za djecu do šest godina te tradicionalnu feštu za Dan Mjesnog odbora koja ima zabavno-natjecateljski karakter. U planu je, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, i organizacija Obiteljskog dana koji bi se održao sredinom rujna, zabavno-edukativni dan za mještane svih dobnih skupina.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom