INICIJATIVA

REAKCIJE NA PRIJEDLOG DA SE 16. PROSINCA PROGLASI DANOM HRVATSKIH BRANITELJA IZ ISTRE: Srbi su protiv, HDZ i SDP za, Miletić neutralan, a skoro svi ističu velike zasluge jednog političara iz 90-ih. Kajin se prisjetio ratnih zločina koje su činili branitelji iz Istre  

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Vodeće pulske političare pitali smo što misle o ideji da se 16. prosinca, dan kad je JNA napustila Pulu, proglasi Danom hrvatskih branitelja iz Istre. Tu inicijativu, podjsetimo, pokrenula Istarska udruga dragovoljaca Domovinskog rata (IUDDRH).

SDP-ovac Danijel Ferić kaže da se često sjeća ratnih zbivanja sa žrtvama, a rijetko onih bez žrtava, pa stoga podržava da i branitelji iz Istre imaju svoj dan.

"Nesumnjivu zaslugu za mirni odlazak JNA iz Pule imao je i tadašnji gradonačelnik Luciano Delbianco", rekao je Ferić.

Čelnik IDS-a Boris Miletić naveo je da će, kao i svaki prijedlog koji pristigne na nnjihovu adresu, tako i ovaj prijedlog detaljno proučiti i prema proceduri uputiti nadležnom tijelu, a u ovom je slučaju to Skupština Istarske županije.

"Želim naglasiti da s udrugama proizašlim iz Domovinskom rata imamo zaista izvanrednu suradnju u realizaciji brojnih zajedničkih projekata. Osim toga, podsjećam da 5. kolovoza u Hrvatskoj slavimo Dan hrvatskih branitelja i da se u Istri taj dan obilježava vrlo svečano, tradicionalnim mimohodom branitelja u Puli, najvećim u Hrvatskoj", rekao je Miletić.

Mirjana Galo (SDSS) je rekla da ne podržava inicijativu i ne vidi razlog zbog kojeg bi se taj dan proglasio danom hrvatskih branitelja.

"Tog dana je pametnom politikom tadašnjeg gradonačelnika Delbianca JNA mirno otišla iz Pule i Istre. Koliko me sjećanje služi, tih dana su branitelji htjeli napasti Delbianca zbog miroljubive politike - bez krvi i zla - i to braniteljima nije odgovaralo. Znači, taj dan treba proglasiti danom Luciana Delbianca i građana Pule", rekla je ona.

Mirko Jurkić (HDZ) rekao je da stranka nije dobila nikakvu službenu obavijest, ali što se njega tiče, nema ništa protiv.

Nezavisni Damir Kajin rekao je da je njih petero sredinom 1991. pokrenulo Prvu buzetsku satniju.

"Međutim, mene ne zanimaju previše ni državni datumi, a time ni ovaj kojeg predlaže jedna skupina branitelja. Njihovu inicijativu doživljavam neutralnom i ukoliko je dobronamjerna, ne bi je trebalo odbaciti. Bit će to prilika da se podsjetimo Luciana Delbianca koji je odigrao ključnu ulogu u pregovorima lokalnih vlasti i JNA. Također, tada se treba sjetiti i crnogorskog admirala Vladimira Barovića koji je govorio da nikad neće pucati po Puli", rekao je Kajin.

Dodao je da bi ovo trebala biti prigoda da se osudi neke pojedince iz Istre koji su si nadjenuli ime po Maksu Laburiću, kao i pripadnike Handžar divizije u kojoj su sudjelovali dečki s Labinštine.

"Radilo se o 20-tak ljudi koji su počinili stravične zločine u okolici Siska. Ako smo pošteni, o svemu tome trebamo govoriti i onda će biti časno obilježavati i ovaj dan koji traže branitelji iz Istre", rekao je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter