objasnili zašto

Reakcija pulske gradske uprave na zaključke analize o poslovanju poduzetnika: PULA NIJE AFRIKA, VEĆ GOSPODARSKI NAJUSPJEŠNIJI VELIKI GRAD U HRVATSKOJ

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Goran Sebelic/Cropix)

(Goran Sebelic/Cropix)


Jedna od važnijih zadaća jedinica lokalne samouprave jest svojim djelovanjem, mjerama i financijskim alatima stvoriti čvrst okvir kojim će na svom području potaknuti i omogućiti razvoj poduzetničke klime i infrastrukture. Grad Pula jedan je od onih hrvatskih gradova u kojima tu zadaću shvaćaju vrlo ozbiljno što pokazuju i višegodišnje analize podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike u kojima je Pula iz godine u godinu među gradovima koji za tu namjenu izdvajaju najveći dio gradskog proračuna.

Tako, primjerice, u prvih deset hrvatskih gradova koji najviše izdvajaju za poduzetnike i obrtnike jedini veliki grad je Pula, koja se s 3 posto izdvojenih proračunskih sredstava u 2018. godini nalazi na drugom mjestu, a vodeća je u per capita kategoriji s 163,8 kuna uloženih u poduzetništvo po glavi stanovnika. To su samo neki od razloga zbog kojih se u pulskoj gradskoj upravi ne mogu složiti za stavovima koji su izneseni u jučerašnjem tekstu pod naslovom „SINKOVIĆ: Afrika je kontinent s najviše poduzetnika po glavi stanovnika, pa što?“, u kojem se, kako smatraju, podaci analize FINE o poslovanju poduzetnika u 2019. godini u gradu Puli interpretiraju na način da relativiziraju pozitivnu poduzetničku sliku Grada koja proizlazi iz nje. Rezultat toga su, smatraju u Gradu Puli, potpuno promašeni kontekst i zaključci koji ne odgovaraju činjenicama na kojima bi se trebali temeljiti.

„Značajan broj malih poduzetnika i obrtnika na području Pule ulaže velike napore na dobrobit cjelokupne lokalne zajednice, budući da isti plaćanjem poreza, doprinosa i parafiskalnih davanja pune gradski i državni proračun čime direktno podupiru brojna radna mjesta u javnom sektoru“, poručuju iz Gradske uprave.

Podsjećaju da poticajnim poslovnim okruženjem Grad omogućava poduzetnicima stvaranje nove vrijednosti za svoje poslovanje i za širu zajednicu, što i jest zadaća jedne jedinice lokalne samouprave. Važan doprinos tome su bespovratne potpore gospodarstvu kojima je u Puli rastao iznos čak i u ovoj godini u kojoj se zbog posljedica pandemije koronavirusa rebelansom morao značajno „kresati“ iznos gradskog proračuna. Odlukom o poticanju razvoja malog gospodarstva pod nazivom „Potpore Pula 2020“, pulskim će se poduzetnicima u ovoj godini dodijeliti čak 2,5 milijuna kuna, a pritom treba naglasiti da se spomenuta poticajna mjera provodi već duži niz godina te se novčani fond, namijenjeni za ovu svrhu, u cijelosti iskoristi.

Također, Grad Pula će u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom IDA-om d.o.o., poslovnim bankama te ostalim gradovima u Istri u svrhu poticanja razvoja poduzetništva na području grada Pule- realizirati Program kreditiranja “Poduzetnik Istarska županija 2020” te subvencionirati kamate na kredite u visini od 1 posto. Ukupni kreditni fond je 385 milijuna kuna. Sudjelujući u tim i drugim programima i projektima kao što je skora izgradnja coworking centra, Grad Pula jasan je u namjeri da maksimalno podrži razvoj poduzetništva, a lanjsko priznanje za „gospodarski najuspješniji grad u Hrvatskoj“, osvojeno u konkurenciji svih hrvatskih gradova, dokaz je da u tim svojim nastojanjima i uspijeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater