JAVNI POZIV

RANO OTKRIVANJE TUMORA Puljani stariji od 50 godina odazovite se na preventivni pregled prostate   

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Urologija u pulskoj bolnici (Snimio Neven Lazarević)

Urologija u pulskoj bolnici (Snimio Neven Lazarević)


Svake subote u razdoblju od 25. rujna do 27. listopada u urološkoj ambulanti pulske Opće bolnice (zgrada Poliklinike) obavljat će se preventivni pregledi čiji je cilj rano otkrivanje raka prostate. U skladu s Operativnim planom aktivnosti za socijalnu podršku i zdravlje Pule, Grad i Opća bolnica potpisali su ugovor kojim Grad s 25.000 kuna sufinancira program ranog otkrivanja tumora prostate. Riječ je o najčešćem tumoru u muškaraca u svim razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

- Ovaj program, u ovakvoj formi prevencije, u kontroliranim uvjetima, prema našim saznanjima još nije proveden u niti jednom gradu u Hrvatskoj. Poznato nam je da su neke općine nudile povremene gratis preglede urologa ciljanoj populaciji, ali na ovakav, organizirani način, u sustavu zdravstvene skrbi, do sada nisu obavljani. Mislimo da se radi o dobrom preventivnom programu i vjerujemo da će jednog dana biti i sastavni dio nacionalnih programa prevencije malignih bolesti, odnosno imati status kao i nacionalni programi prevencije karcinoma dojke, maternice, odnosno kolona, kaže ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić.

Tumor prostate se, veli ona, u oko 60 posto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi, odnosno kad je bolest već raširena i

kad je liječenje moguće, ali nije jako uspješno.

- Stoga je stadij otkrivanja bolesti izuzetno važan. Tumor prostate danas se može vrlo uspješno i sigurno liječiti ukoliko se bolest otkrije na vrijeme. Cilj programa ranog otkrivanja jest podizanje razine svijesti, povećanje broja pregledanih muškaraca rizične dobi, praćenje rezultata dijagnostike i liječenja oboljelih da bi im se poboljšala kvaliteta života. Programom bi se obuhvatili svi muškarci s područja grada Pule stariji od 50 godina, a koji do sada nisu bili pregledavani kod urologa, objašnjava ravnateljica. Naručivanje je moguće osobno ili putem liječnika obiteljske medicine, telefonski (052/376-150), svakim radnim danom

od 14 do 15 sati, kao i elektronskim putem (urologija@obpula.hr)

Nakon dobivenog zahtjeva, medicinari će provjeriti je li pacijenta već pregledao urolog. Ukoliko nije, osigurat će mu se termin.

Za ovaj preventivni pregled nije potrebna uputnica liječnika obiteljske medicine.

-Pregled traje 20 minuta i obuhvaća anamnezu, fizikalni te digitorektalni pregled, kao i orijentacijski ultrazvuk urotrakta. U slučaju da se ustanovi sumnja na malignu bolest, pacijentu će se odmah dodijeliti termin za daljnju obradu u žurnom postupku, i to u roku od sedam dana, objašnjava Hrstić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom