VRSAR

Radovi na proširenju mola u punom jeku: Trenutno se buši morsko dno za ribarski gat


Na "molu", kako Vrsarani nazivaju svoje pristanište na južnom dijelu vrsarske luke, ovih je dana vrlo živo. Riječke firme Vodogradnja i BSK Commerce započele su intenzivne radove na nadogradnji vrsarskog gata kojim bi se povećao kapacitet pristajanja za petnaestak većih ribarskih brodica, poput plivarica za izlov plave ribe i kočarica.

Za kraj popločenje kamenim pločama

Kako doznajemo od voditelja Lučke uprave Poreč Željka Čorka, Ministarstvo poljoprivrede u taj će projekt uložiti 10,5 milijuna kuna, od čega je 75 posto iz EU fondova, a 25 posto su vlastita sredstva ministarstva. Radovima će se proširiti postojeći gat od 60 metara nadogradnjom nastavka na pročelju, prema dijelu luke koji gleda prema Vrsaru u obliku slova "L" čiji će duži krak imati 30, a kraći 15 metara. Svi ostali projekti koje se u Istri vode u ostalim lučkim upravama, u ovom su trenutku u pripremi dok su na ovome u Vrsaru u intenzivnom tijeku radovi u okvirima planiranog roka.

Gat se gradi za potrebe ribarske infrastrukture i iskrcaj ribe odnosno namijenjen je lokalnim ribarima. Produženjem postojećeg mola dobit će se novih petnaest mjesta za sidrenje. Na gradilištu smo zatekli jednog od predstavnika firme Vodogradnja Rijeka, inženjera Davora Grbca, koji nam je potvrdio da su radovi u punom zamahu.

- Trenutno smo u fazi bušenja morskog dna gdje ćemo postaviti 22 pilota, na koje će se poslagati montažni elementi koji su proizvedeni tvornički. Slijedi postavljanje instalacija za struju i vodu, na koje dolazi tlačena betonska ploča. Završni radovi na proširenju gata, po hodogramu su popločenje kamenim pločama i opremanje rive. Radove planiramo izvesti u dvije faze. Prvu fazu završavamo do početka turističke sezone koja je razlog prekida radova, a nastavljamo krajem rujna mjeseca, rekao nam je Grbac.

Proširenje gata stvorit će dodatne gužve

Upitali smo i načelnika Općine Vrsar Ivana Geromettu za komentar o ovom građevinskom zahvatu u vrsarskoj luci, kojim će se drastično povećati prometovanje motornim vozilima, posebice velikih kamiona-hladnjača za ukrcaj plave ribe, na ionako uskom dijelu ulice prema gatu.

-Znamo za taj problem, jer je Vrsar predviđen kako za prihvat i smještaj ribarskih brodova, tako i kao ukrcajno mjesto za plavu i ostalu ribu, na što je Općina pristala prihvaćanjem prostornog plana još pred više godina. Tu su još i brojni izletnički brodovi koji će također koristiti taj gat, a sama ulica prema gatu je i otvoreno šetalište koje je u ljeti prenapučeno šetačima. Nama u Općini predstoji jedino da postrožimo kriterije u regulaciji prometovanja tim dijelom luke, pod čime mislim na vrijeme kojim ćemo limitirati ukrcaj ribe i ulazak vozilima u taj dio vrsarske luke. Svjestan sam da će proširenje gata stvoriti dodatne gužve na koje ćemo se morati naviknuti, rekao nam je Gerometta. (Slaven BRAJKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of