SPORNi NAJAM

RADOMIR KORAĆ: Grad Pula mi je za prostor u Laginjinoj ulici naplaćivao zrak! GRADONAČELNIK MILETIĆ: Svih pet postupaka pravomoćno je okončano u našu korist

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Radi se o dugu na ime najma prostora u Laginjinoj ulici u centru Pule, u kojem je firma poslovala od 2003. godine. Gradska uprava je radi naplate duga u razdoblju od 2005. do 2012. godine pred Općinskim sudom u Puli i Trgovačkim sudom u Pazinu pokrenula tri parnična i dva ovršna postupka. Svi postupci pravomoćno su okončani u korist Grada, a Kora Športu je naloženo da plati dug

Tvrtka Kora Šport d.o.o., čiji je vlasnik bio sadašnji načelnik Općine Fažana Radomir Korać, Gradu Puli duguje iznos od 836 tisuća kuna. Radi se o dugu na ime najma prostora u Laginjinoj ulici u Puli (blizu Mc Donalds'a), u kojem je firma poslovala od 2003. godine.

Nakon što je 2014. godine, nakon provedbe stečajnog postupka, firma izbrisana iz sudskog registra, prostor je prije tri godine vraćen Gradu. Gradska uprava je radi naplate duga u razdoblju od 2005. do 2012. godine pred Općinskim sudom u Puli i Trgovačkim sudom u Pazinu pokrenula tri parnična i dva ovršna postupka. Svi postupci pravomoćno su okončani u korist Grada, a Kora Športu je naloženo da plati dug. Koraćeva firma u isto vrijeme poslovala i u Domu braće Ribar, a tamo su se, tvrdi načelnik Fažane, prema Gradu uredno izvršavale obaveze.

Stvarno stanje

Korać tvrdi da tvrtka nije mogla u potpunosti koristiti prostor u Laginjinoj ulici, jer uvjeti iz natječaja za oglašeni prostor nisu odgovarali stvarnom stanju na terenu. Iz tog je razloga Kora Šport 2006. godine pred Općinskim sudom u Puli pokrenuo tužbu protiv Grada zbog zaključenja aneksa ugovora o zakupu za poslovni prostor i visine mjesečne zakupnine.

Bivši vlasnik tvrtke kaže da je prostor tlocrtne površine iznosio 50 četvornih metara, a da se najam naplaćivao kao da je riječ o 75 četvornih metara. Natječajem je, tvrdi Korać, definirano da se prostor visine iznad četiri i pol metra dodatno naplaćuje za 50 posto, što podrazumijeva da se taj prostor može i koristiti, a takve je uvjete iz natječaja tvrtka i znala.

- Podrazumijevalo se da se navedenim povećanjem može i koristiti prostor kao galerija. Ulaskom u prostor utvrdilo se da je visina 4,34 metara i da se prostor, po Pravilniku o tehničkim uvjetima koji definira minimalne tehničke uvjete, u jednom dijelu ne može koristiti kao galerija. Iz toga proizlazi da prostor koji je oglašen u natječaju ustvari nije bilo moguće koristiti, nego samo onih osnovnih 50 četvornih metara, rekao je Korać.

Korać kaže da je tvrtka obavijestila i upozorila Grad da prostor ne udovoljava uvjetima iz natječaja. Tražio je da se ugovor izmjeni te da se, sukladnom stvarnom stanju, smanji iznos zakupnine. Tvrdi da nikad nije dobio odgovor, a nakon nekog vremena pokrenut je sudski proces.

- Tijekom sudskog procesa provedeno je sudsko vještačenje po pitanju uloženih sredstava u prostor, po pitanju površine poslovnog prostora i korištenja dijela prostora kao galerije. Utvrđeno je da se prostor može koristiti samo kao tlocrtna površina. Iz toga i proizlazi da tvrtka nije mogla koristiti oglašeni prostor po uvjetima iz natječaja, odnosno da se naplaćivao zrak, a ne prostor obračunat za dodatnih 25 četvornih metara, kazao je Korać. Smatra da je na taj način njegova tvrtka godinama bila oštećena i u neravnopravnom položaju u odnosu na druge zakupoprimce u Puli. (Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of