PULA

RADI KORONE SVE VIŠE MLADIH U PROGRAMU PSIHIJATRIJA U ZAJEDNICI: Korisnici Dnevne bolnice za psihoze dobili računala, potrebna pomoć u nabavci odjeće i obuće

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Oriana Španić sa sudionicima programa Psihijatrija u zajednici (M. V. I.)

Oriana Španić sa sudionicima programa Psihijatrija u zajednici (M. V. I.)


Tvrtka Recosi iz Slovenske Bistrice donirala je Dnevnoj bolnici za psihoze kompjutore koji će pacijentima uvelike pomoći u rješavanju njihovih svakodnevnih potreba. Dnevna bolnica djeluje u sklopu Odjela psihijatrije pulske Opće bolnice, a obuhvaća oboljele od shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

- Većina pacijenata je slabijeg imovinskog stanja, što je uz samu dijagnozu bolesti dodatna stigma. Dosta pacijenata nalazi se u sustavu Centra za socijalnu skrb te za ostvarivanje svojih prava trebaju ispuniti određene obrasce, koji se u doba korone većinom izdaju online putem. Međutim, i naručivanje kod nekih liječnika obavlja se putem e-maila, objašnjava Oriana Španić, medicinska sestra koji već sedmu godinu vodi uspješan program Psihijatrija u zajednici.

Da bi, na primjer, ostvarili jednokratnu novčanu pomoć, njezinim je štićenicima potrebna gomila "papira"; uz ostalo, izvod iz zemljišne knjige, uvjerenje Porezne uprave i izvadak banke. Da bi ispunili obrasce online, objašnjava Španić, trebaju biti informatički pismeni, dakle upoznati osnove upotrebe računala, interneta i e-maila te korištenje Microsoft Office paketa.

- Većina pacijenata doma nema računala ni pametne telefone. Trebalo je naći donatore i tako je krenula naša potraga. Tvrtka Recosi osnovana je da bi socijalnim tvrtkama, neprofitnim organizacijama i ostalima pomogla razviti aktivnosti na području računalne opreme. Spremno je donirala dva računala sa svom potrebnom opremom i time omogućila poboljšanje kvalitete života oboljelima, koji će sada moći u sklopu Dnevne bolnice psihoza steći osnove informatičke pismenosti, objašnjava Španić.

Dosad su se snalazili, sav online posao vezan uz dokumentaciju i ostvarivanje raznih prava rješavala je Španić, a broj pacijenata je sve veći - sad ih je 82 iz cijele Istre. Međutim, mnogi nemaju prijevoz i ne dolaze u Pulu pa će kompjutore zasad koristiti njih 50-ak koji žive u gradu.

- Oni će doći na psihijatriju gdje ćemo ih radna terapeutkinja Ivana Borić i ja informatički opismeniti, prije svega naučiti kako se služiti e-mailom. Dok čekaju na preglede kod liječnika, uvijek mogu doći i ponešto naučiti, veli Španić.

Istovremeno će se obučavati troje do četvero ljudi, poštujući epidemiološke mjere jer okupljanje većih grupa u doba korone nije moguće. Pacijenti su oduševljeni donacijom slovenske tvrtke koja se bavi obnovom i dogradnjom rabljenih računala koje potom prodaje po puno povoljnijim cijenama u odnosu na nove kompjutore, a ujedno doprinosi zaštiti okoliša.

U sklopu programa Psihijatrija u zajednici pacijenti se i u izvanrednoj korona-situaciji svakodnevno okupljaju u Circolu, uz dopuštenu distancu, a jednom do dvaput tjedno dolaze u bolnicu. Španić kaže da je korona negativno utjecala na mentalno zdravlje mnogih ljudi pa je i onih uključenih u ovaj program više nego proljetos.

- U program se uključilo dosta mladih u dobi između 30 i 35 godina. Puno njih zbog korone ima opsesivno-kompulzivni poremećaj pranja ruku, paranoični strah od bolesti pa su njihovi roditelji bili prisiljeni potražiti pomoć i uključiti ih bilo gdje jer nisu izlazili iz kuće od straha. Mi i u doba korone izlazimo i u kino i u kazalište, uz sve mjere. Bili smo i u akvariju. Taj aspekt zabave je vrlo važan za mentalno zdravlje, objašnjava Španić.

Napominje da je većina pacijenata lošeg imovinskog stanja i mnogima nedostaju odgovarajuća odjeća i obuća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom