UVIJEK SPREMNI

PULSKI VATROGASCI NE GASE SAMO VATRU: Iz stanova i automobila vadili zmije, spašavali mačke sa stabala, uklanjali stršljene…

Otvaraju zaključana vrata automobila i stanova, spašavaju životinje, uklanjanju stršljene i još mnogo toga. U tri veća požara koji su izbili u svibnju i lipnju prošle godine, ni jedna osoba nije teže ozljeđena

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Požar u Tomassinijevoj 2 (Snimio Dejan Štifanić)

Požar u Tomassinijevoj 2 (Snimio Dejan Štifanić)


Pulski vatrogasci su kroz prošlu 2020. godinu, osim s gašenjem požara, pune ruke posla imali s intervencijama koje su uključivale razne životinje. Čak je 25 zmija uklonjeno iz stambenih prostora ili automobila, deset mački spašeno je sa stabla, pas izvučen iz jame, a zalutala ptica iz trgovine. Osim toga, vatrogasna postrojba uklanjala je stršljene i pčele sa stabala.

U prošloj je godini na području djelovanja Javne vatrogasne postrojbe Pula zabilježeno je sveukupno 858 intervencija. Od toga je 303 požara, dok je 2019. godine taj broj bio manji, odnosno vatrogasci su intervenirali na 254 požara.

Prema izvješću Javne vatrogasne postrojbe, čak 94 intervencije u 2020. godini odrađene su na otvaranju stanova, a mnogo manji broj od osam slučajeva odnosi se na otvaranje zaključanih automobila. Interveniralo se i na otvaranju lifta.

U tri veća požara koji su izbili u svibnju i lipnju prošle godine, ni jedna osoba nije teže ozljeđena. To se može pripisati pravovremenim reakcijama pulske Javne vatrogasne postrojbe koja u svega nekoliko minuta, ovisno o lokaciji, stiže do odredišta.

Kako saznajemo iz JVP Pula, jedna od zahtjevnijih intervencija dogodila se u svibnju na području Vinkurana. Tada je vatrogasna postrojba gasila požar na automobilu u garaži, koji se proširio kako na garažu, tako i na susjednu prostoriju. Požar je u kratkom vremenu ugašen, no u potpunosti je uz automobil, izgorio i krov garaže te konoba.

Idući veći požar nastao je 21. lipnja u stana na trećem katu, odnosno u potkrovlju stambene zgrade u Maksimijanovoj ulici. O opasnosti požara govori i činjenica kako je u intervenciji gašenja jedan vatrogasac lakše ozljeđen. Prema izvještaju JVP Pule, iz stana su evakuirane tri osobe koje su radi lakšeg trovanja dimom zbrinuli djelatnici hitne medicinske pomoći.
- Požarom su bile zahvaćene dvije prostorije te krovna konstrukcija i drveno krovište uslijed čega je došlo do urušavanja dijela krovišta. Kako bi se spriječilo daljnje urušavanje i pogasila cijela drvena konstrukcija izvršeno je uklanjanje crjepova, dasaka i greda koje su gorjele ispod crjepova. Iz jedne prostorije bila je iznesena boca plina propan-butan.

Osam dana nakon, veliki požar zahvatio je stan na četvrtom katu zgrade u Tomasinijevoj ulici. Iako je prijetilo proširenje na ostale prostorije kao i na stan iznad, razbuktao požar vatrogasci su uspješno ugasili. Nakon zatvaranja glavnog dovoda plina u zgradi i gašenja požara, uslijedilo je raščišćavanje prostorija, a utvrđeno je da na drugim stanovima nema oštećenja, priopćili su iz JVP Pula.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater