POGLEDAJTE VIDEO AKCIJE SPAŠAVANJA

Pulski vatrogasci donijeli spas nakon sedam dana zatočeništva: IZVUKLI PSA IZ JAME DUBOKE 140 METARA!

Vatrogasci Emanuel Krstulović i Vedran Vitasović (B. PETROVIĆ)

Vatrogasci Emanuel Krstulović i Vedran Vitasović (B. PETROVIĆ)


Talijanske novine "Il giornale di Vincenza" izvijestile su ovih dana svoje čitatelje o podvigu pulskih vatrogasaca koji su talijanskom lovcu spasili lovačkog psa koji je upao u jamu pored Barbana. Priča i ne bi bila toliko neobična da jama nije duboka čak 140 metara, a da je engleski seter spašen nakon što je u njoj proveo punih tjedan dana - u mraku, bez hrane.

Dvojicu od njih, koji su sudjelovali u nesvakidašnjoj akciji spašavanja koja je trajala čak pet sati, posjetili smo danas u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula, gdje su odrađivali svoju smjenu. Kako su nam ispričali u akciji spašavanja, koja se odigrala polovicom prosinca, sudjelovali su Vedran Vitasović, David Peruško, Emanuel Krstulović te Moreno Almassi.

Jedna od dojava tog dana bila je da se u jami kod Plehuti nalazi lovački pas talijanskog državljana, priča nam Krstulović dodajući kako su po dolasku na teren čuli gotovo nevjerojatnu priču. Naime, lovac je sa svojim psom Zumom na ovom području lovio tjedan dana prije. U lovu se pas izgubio, a signal GPS-a pokazivao je da se zadnji puta nalazio pored jame u šumi.

- Kako nam je vlasnik ispričao psa je uzalud tražio i dozivao satima, ali kako se nije glasao svi su pretpostavljali da je upao u jamu i da je mrtav. Tim više što se radi o jami dubokoj preko 140 metara, veli nam ovaj vatrogasac. Stoga se lovac sutradan vratio kući.

No, sudbina je očito htjela drugačije i lovac Giuseppe Trivellato se tjedan dana kasnije vratio na isto mjesto kako bi ispunio želju svojih kćeri - da Zumi u jamu kao posljednji pozdrav baci omiljenu igračku. No, tada se, na njegova iznenađenje, iz jame začulo lajanje i pas nije prestajao lajati sve dok nisu došli njegovi spasioci.

Prvi su se u jamu, doznajemo, spustili Vitasović i Peruško, no budući da je jama bila jako komplicirana, a utvrđeno je da se pas nalazi na dubini od preko 80 metara, u pomoć je pozvan i Almassi koji je speleolog i član Gorske službe spašavanja. On se dublje u jamu spustio pomoću speleološke opreme, ulovio ga mrežom, osigurao i sigurno izvukao iz jame. Njegov vlasnik, doznajemo, nije prestajao plakati od sreće.

- Iako je veterinar bio obaviješten da će možda biti potrebna hitna intervencija pas nije imao ništa slomljeno te je iz jame izvučen pokretan i bez vidljivih ozljeda, veli nam Vitasović dodajući kako je životinja očito shvatila da joj dolaze pomoći pa tako pas nije ni bježao niti se opirao pri spašavanju, što je i inače slučaj kod ovakvih spašavanja.

Tako su, još jednom, naši "vatreni momci" dokazali svoju srčanost i hrabrost pri spašavanju života. Vjerujemo da im je vlasnik Zume doživotno zahvalan, pa je zbog toga spašenog psa, koji je u potpunosti oporavljen, odlučio poslati u zasluženu mirovinu. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter