kreće uređenje

PULSKI PARKOVI DOBIVAJU NOVE SADRŽAJE Park grada Graza bit će posebno prilagođen najmlađim Puljanima, a Mornaričkom će se vratiti nekadašnji sjaj

Trenutno razvijamo koncept u suradnji s UNICEF-om da Park grada Graza bude inkluzivni park, a u samom programu tijekom travnja ćemo imati razne događaje vezane za klasičnu glazbu, druženje i programe za djecu. Želimo parkove najprije oživjeti i prikazati građanima, kaže Filip Zoričić

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Park Grada Graza (Snimio Milivoj Mijošek)

Park Grada Graza (Snimio Milivoj Mijošek)


Pula je grad koji, u odnosu na brojne gradove na obali sa statusom turističkog mjesta, obiluje zelenim površinama i parkovima, čak i u širem centru grada. U centru Pule i njegovim bližim dijelovima, kao i u starijim pulskim naseljima poput Verude, vidljiva je planska gradnja koja je obuhvaćala sve sadržaje potrebne građanima. Nisu bili u pitanju samo osnovni sadržaji koji su omogućavali građanima kvalitetniji i lakši život mimo odlaska u centar grada, poput vrtića, škole ili pošte. Među njima su parkovi zauzimali važnu poziciju, jer su predstavljali mjesta međugeneracijske socijalizacije i popratnih sadržaja koji su obogaćivali njihove živote društvenom i kulturološkom kvalitetom koja je u novije vrijeme sve manje vidljiva. Na području Pule može se izdvojiti dvadesetak parkovnih površina koje imaju neka ili sva obilježja koje tako nazvan prostor mora imati. Službeno, Pula ima 15 parkova.

Brojni pulski parkovi danas su, međutim, u neuređenom stanju, bez adekvatnih i uporabljivih sadržaja, a i priroda u njima djeluje zapušteno, pa čak i zaboravljeno. Na nedavno završenim javnim tribinama gradonačelnik Pule Filip Zoričić, najavio je, među gradskim projektima za 2022. godinu, i projekt parkova u travnju. Ovaj projekt proizašao je iz potreba građana za uređenjem parkova i njihovim popratnim sadržajima. O kojim parkovima i konkretnim sadržajima se radi, pojasnio je sam Zoričić.

gg

"U pitanju je Mornarički park, potom Park Monte Zaro i Park grada Graza. Trenutno razvijamo koncept u suradnji s UNICEF-om da Park grada Graza bude inkluzivni park, a u samom programu tijekom travnja ćemo imati razne događaje vezane za klasičnu glazbu, druženje i programe za djecu. Želimo parkove najprije oživjeti i prikazati građanima, a tijekom ove godine i idućih godina i ostale parkove urediti, ozeleniti, da imaju navodnjavanje tijekom cijele godine. To ćemo učiniti i u Parku Josipa Broza Tita, ali posebice u ova tri, po meni najljepša u gradu. Park grada Graza je ljeti žut, tu se mora riješiti navodnjavanje. Moramo postaviti više koševa za otpad i za pse. Park Monte Zaro gledam kao jedan znanstveni park, jer je gore i zvjezdarnica, pa ga se treba vezivati i za tu temu. Imamo i ideje građana vezane za postavljanje određenih spomen-ploča. Želimo da budu i zeleni i digitalni, ali i tematski. Mornarički park je botanički park, želimo ga propagirati na taj način, ali da živi kroz cijelu godinu.

Predstavit ćemo u travnju program koji u parkovima želimo da zaživi, od klasične glazbe do događaja za djecu", pojasnio je gradonačelnik.

Po uzoru na više primjera inkluzivnih parkova u svijetu i nekoliko primjera u Hrvatskoj, Grad Pula ima namjeru u narednom razdoblju krenuti u uređenje više parkova na području grada. Radi se o parkovima u kojima se oblikovanjem višeosjetilnih prostora osiguravaju svi potrebni elementi da bi prostori bili prilagođeni svim skupinama djece i odraslih. Takav inkluzivni prostor okupljao bi zajednicu i pružao joj mjesto za razvoj i educiranje, s rehabilitacijskom i socijalnom funkcijom. Iz Grada su poručili da je inkluzivni park potreba za pravilan rast i razvoj svakog djeteta, kao i svih njegovih osjetila te da je riječ o parku koji omogućava posjetiteljima razvijanje svih sposobnosti i potiče na isto i ostale sudionike u prostoru. "Namjera nam je primijeniti dobru praksu i težiti realizaciji projekata koji su orijentirani na senzoriku i inkluzivnost", navode iz Grada.

Pulski parkovi

Pojam inkluzivnog parka, kakav bi trebao ponajprije postati Park grada Graza, gradonačelnik Zoričić je definirao kao "višeosjetilno-senzoričko igralište unutar parka prilagođeno djeci i za svu djecu u kojem se mališani mogu zabavljati spravama i rekvizitima dizajniranima za njihove različite potrebe".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini