PROSLAVILI 20. ROĐENDAN

Pulski Aquarium se s egzotičnom postavom iz utvrde Verudela širi na obližnju lokaciju

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Snimio Danilo MEMEDOVIC

Snimio Danilo MEMEDOVIC


U povodu 20 godina Aquariuma Pula - mosta kulturne i prirodne baštine, kako ga nazivaju, a u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, koji se obilježava 21. rujna, sinoć je u bateriji San Giovanni (ex disko Oasis) na Verudeli, u organizaciji Aquariuma Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, održana manifestacija uz prigodni program, predavanja te predstavljanje nove namjene ove baterije.

Bio je to i povod da domaćin, Aquarium Pula, obilježi svoj uspješan pothvat revitalizacije nekoć napuštene austrougarske utvrde Verudela te njenu prenamjenu u akvarijski prostor, kakvog ga danas poznajemo, a čijim je svečanim otvaranjem, 21. rujna 2002. godine, sve i započelo.Ilustracija

Naime, prenamjenom obližnje baterije San Giovanni, koja će ubuduće predstavljati atraktivan egzotični postav, Aquarium Pula dobiva još jedan, novi sadržaj. Svoje svečano otvaranje ovaj će prostor za javnost imati u prosincu ove godine, a donedavno je bio korišten za potrebe edukativnih programa, preciznije, od 2012.-2020. godine.

Program su predavanjima o fortifikacijama Grada Pule i okolice te valorizacijom u svijetu uveličale dr sc. Nataša Urošević sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Katarina Marić i Katarina Pocedić, više kustosice i muzejske pedagoginje iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.Ilustracija

Urošević je govorila o modelima valorizacije fortifikacijske baštine, europskim primjerima dobre prakse te istaknula da je Aquarium svakako jedan od takvih. Ukazala je na potrebu za smislenijim umrežavanjem Pule, uz još 200 europskih gradova s fortifikacijama, s kojima već i jest dio mreže, a sve da bismo našu zajedničku, europsku baštinu na što bolji način sačuvali i održali. U tom kontekstu spomenula je fortifikacijske rute, kao jedno od kvalitetnih, a jeftinih načina dostupnosti i valorizacije.

Pedagoginje Pocedić i Marić su se osvrnule na načine interpolacije, kojom se dolazi do novih vrijednosti, za što je i pulski Aquarium odličan primjer, naravno, referirajući se i na sam Povijesni i pomorski muzej Istre, koji se uspješno revitalizirao.

Ispred Aquariuma o samom projektu i značenju mosta kulturne i prirodne baštine, kroz povijest samih početaka radova na fortifikaciji Verudela, puno posla koji ih je zatekao, govorila je znanstvena suradnica dr.sc. Milena Mičić. Predstavila je i novi Info point koji gostima pruža osnovne informacije o mjestu, fortifikacijama, ali i postavu i aktivnostima.

Obilaskom su gosti imali priliku vidjeti i budući egzotičan postav te akvarijski odjel "Iza scene", koji još nije u potpunosti završen, ali već daje naznake svoje buduće namjene i izgleda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater