GOTOVO JE, GOTOVO!

OBNOVLJENA ZGRADA PULSKE BOLNICE SPREMNA ZA USELJENJE: Ravnateljica dr. Irena Hrstić: "Premijer Plenković nas je pogurao i stao uz projekt kad je bilo najpotrebnije"

Jučer je završena druga faza tehničkog pregleda dijela bolnice koji je bio u fazi rekonstrukcije, u općoj populaciji poznat kao zgrada ginekologije. Tim je činom kompletna bolnica napokon dobila uporabnu dozvolu", kazala je jučer ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić nakon što je OB Pula dobila uporabnu dozvolu za cjelokupan projekt izgradnje nove bolnice

| Autor: Marcello ROSANDA
Snimio Danilo Memedović

Snimio Danilo Memedović


 "Jučer je završena druga faza tehničkog pregleda dijela bolnice koji je bio u fazi rekonstrukcije, u općoj populaciji poznat kao zgrada ginekologije. Tim je činom kompletna bolnica napokon dobila uporabnu dozvolu", kazala je jučer ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić nakon što je OB Pula dobila uporabnu dozvolu za cjelokupan projekt izgradnje nove bolnice.

"Treba zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću što je stao uz projekt kad je bilo najpotrebnije, u ključnom trenutku, osiguravajući mu još 150 milijuna kuna neophodnih da se posao odradi do kraja. I u prethodnima, ali posebno u ovoj Vladi i ovom premijeru OB Pula je imala angažiranog i za realizaciju projekta zainteresiranog partnera. A to nije mala stvar. Dapače, s vjetrom u leđa koji nam je osiguran u Zagrebu, nakon brojnih poteškoća koje su kulminirale korona krizom, bolnica je sada zaokružen projekt. Osim Vlade i premijera, operativnu pomoć dao nam je i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plaopnić, kao i predsjednik Upravnog vijeća OB Pula Valerio Drandić. Njih dvojica su pomagali jako puno, što je bilo iznimno važno kad se uzme u obzir da je izuzetno složen projekt bio obilježen i usponima i padovima. Plazonić i Drandić bili su garancija uspjeha", kaže Irena Hrstić.

 Svaki dan u projektu

 Ravnateljica OB Pula od 2013. godine kaže da od 2015. godine nije bilo dana u kojem se nije bavila projektom nove bolnice, s njime se išlo lijegati, s njime se ustajalo. Smatra da je moderna OB Pula dokaz da strategija razvoja zdravstva nije u potpunosti centralizirana, kao što mnogi, pogrešno, žele imputirati.

"Za one dijelove bolnice gdje smo već uselili postoji uporabna dozvola, tako da je ovo danas bila zadnja faza projekta koji je prošao sve faze i instance koje je morao proći. Sada imamo pravo koristiti sve prostore. Još se mora izjasniti Povjerenstvo za provjeru poštivanja uvjeta Pravilnika o minimalnim uvjetima Ministarstva zdravstva, što je još jedna formalnost koju treba odraditi pa ćemo moći useliti u sve te prostore i odrediti što nam točno treba od, primjerice, namještaja. Ovo je velika promjena koja je započela 2011. i završava sada - 2021. godine", pojašnjava Hrstić.

Najznačajniji projekt istarskog zdravstva u zadnjih 25 godina konačno je nadomak kraja. On je vrijedan 800 milijuna kuna, a osim izgradnje podrazumijeva i opremanje najsuvremenijom medicinskom opremom. Podsjetimo, građevinski radovi započeli su u siječnju 2015. godine, a od prošle godine sve su djelatnosti objedinjene na jednoj lokaciji - onoj u Zagrebačkoj ulici.

 Otvaranje u siječnju 

Vijest je komentirao i istarski župan Boris Miletić.

"Na ovo smo dugo, predugo čekali, ali građani Istre konačno dobivaju novu, modernu i vrhunski opremljenu Bolnicu primjerenu 21. stoljeću. Moje zahvale idu svim djelatnicima OB Pula na strpljenju i razumijevanju jer raditi dok je u vašoj blizini gradilište nije nimalo lako, a pored toga tu su i izuzetno zahtjevni uvjeti rada zbog pandemije", kazao je Miletić te ujedno najavio svečanost otvaranja nove Bolnice za siječanj 2022. godine.

Na pitanje o stanju s kadrovima, Hrstić odgovara da ono nije loše. "Imamo određeni nedostatak kao i druge bolnice, ali ubrzo nam se vraćaju specijalizanti. Njih sve više dolazi u našu bolnicu, pogotovo u posljednje dvije godine. Čekamo da nam se vrate pedijatrice sa specijalizacija i da riješimo interventnu kardiologiju. Uz to, fali nam još malo sestara. Nismo daleko od cilja prema kojem idemo, a medicinski fakultet i onaj za sestrinstvo bit će još jedan zamašnjak koji će značiti tektonsku promjenu zdravstva u Istri", zaključila je Hrstić.

"Najsretniji dan u mom profesionalnom životu!"

"Ovo je najsretniji dan u mom profesionalnom životu! Definitivno uz bok obrane doktorata! Sigurna sam da mnogi moji kolege koji su bili uključeni u ovaj projekt dijele taj moj osjećaj. Uspjeli smo i ispunjeni smo zadovoljstvom. Zbog predanosti svom poslu i želji da pomognemo pacijentima, svo naše osoblje, od čistačica do liječnika, zaslužilo je ovakve uvjete za rad", kazala je Irena Hrstić.

 Covid odjel jučer bez grijanja

"Imamo problem sa starim kotlovima. Ovo je naša realnost - zgrada Zaraznog je stara, a takvi su i kotlovi. No, tehnička služba je na terenu i rješava problem", pojasnila je Hrstić nakon što su u našu redakciju stigle informacije o tome da na Covid odjelu, odnosno prostorijama starog Zaraznog, nema grijanja. Dolaskom na teren primijetili smo ogroman šator koji je pretvoren u čekaonicu pacijenata pozitivnih na covid. U njemu se nalazilo nekoliko osoba, dok se hitni slučajevi zbrinjavaju odmah po dolasku, čemu smo svjedočili na licu mjesta. Jedna mlada djevojka je, naime, u pratnji svog partnera dovedena pred prostorije za prijem u prilično teškom stanju, te je smjesta zbrinuta.čer bez grijanja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom