IZ PRVE RUKE

Pulska obitelj za Glas Istre govori o svojoj borbi s koronavirusom - COVID 19 NE BIRA SAMO STARE I BOLESNE: "Moji su simptomi, nalik gripi, trajali pet dana, no suprug, sportaš, jak i bez ikakvih kroničnih bolesti, JE JOŠ U BOLNICI!"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ilustracija (Davor Kovačević / Novi list)

Ilustracija (Davor Kovačević / Novi list)


Popodne je krenuo kašalj koji sam najprije pripisivala svojoj poljuljanoj psihi, panično sam mjerila temperaturu koja je išla do 37, pa sam i to pripisivala svojem stanju uma. U glavi sam na stotine puta vodila razgovor sama sa sobom kako ću djetetu objasniti ako krenu simptomi da i mama ima koronu. U utorak je krenula prava temperatura koja je išla preko 38 stupnjeva i znala sam da je to – to!, kaže supruga iz oboljele pulske obitelji

"Zelena Istra, korona-free zona" hvalili smo se sredinom prošlog tjedna po društvenim mrežama", ne sluteći da se iza nekolicine oboljelih, koliko smo ih tada imali, odigrava prava drama u životu jedne pulske obitelji.

Doslovce borba za suprugov život koji, unatoč uvjeravanjima da korona ne dira mlade i zdrave, nije ni star, ni teško bolestan. Dapače, riječ je o zdravom muškarcu, bivšem profesionalnom sportašu koji je tek ugazio u peto desetljeće života. Pozitivni su na COVID 19 bili svi; on, supruga, a zarazila se i njihova šestogodišnja kćerkica.

S obzirom da ih osobno poznajem, nagovorila sam ih da za naše čitatelje iznesu detalje svoje borbe s koronom i kako je ona na njih utjecala. Kako ovu bolest i dalje prati stigma (koja svoju srž ima u strahu od nepoznatog), a u pitanju je i školsko dijete, moja je poznanica svoju priču odlučila ipak ispričati anonimno, a sve kako bi svoje sugrađane upozorila da je ovaj virus tu, oko nas, nije izmišljen, i ugroziti može baš sve. I to životno!

- Suprug se u petak navečer vratio s puta, iz Slovenije. U subotu ujutro krenuli su njegovi prvi simptomi - groznica i lagano peckanje u prsima. Dogovorili smo se da se odmah javimo na pregled i testiranje, s obzirom na prirodu posla kojeg oboje obavljamo i svakodnevno smo u kontaktu s velikim brojem ljudi, a i dijete nam ide u školu, pričala njegova supruga.

Moja se sugovornica prisjeća kako je svrha testiranja bila da zapravo dokažu da je on COVID negativan i nastave dalje s normalnim životom. Međutim, te je večeri, u subotu, zazvonio telefon i priopćili su im kako je suprug pozitivan!

- Nakon prvog šoka, rekli su nam da se kćerka i ja moramo iseliti u zaseban stambeni prostor, jer su nam tako šanse da se zarazimo puno manje i da moramo u samoizolaciju 14 dana. Na svu sreću, suprug je tog dana bio u kontaktu samo s nas dvije. Da se samo jedna stvar toga vikenda odigrala drugačije bio bi vjerojatno zarazio više ljudi, priča nam, dodajući da su inače u svakodnevnom kontaktu s njezinim roditeljima, bratom, nećacima i nonićima koji već imaju 90 godina.

- Posljednje sam vidjela supruga te večeri u groznici i visokoj temperaturi i takvog ga pustila i otišla s djetetom u drugi dio kuće. Uslijedila je prva neprospavana noć. Trebalo je djetetu objasniti zašto smo se odvojile od tate, da 14 dana moramo biti same u kući i da tata ima koronu. Teško je opisati osjećaj nemoći i straha od nepoznatog koji sam osjetila te subote, priča ova Puljanka i dalje prekidajući razgovor kašljem. Pojašnjava da je u nedjelju uslijedila prilagodba na "novi život", razgovori s epidemiolozima kao i javljanje bliskim ljudima što se zbiva...

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini