NOVI DETALJI NOVOG REŽIMA NAPLATE

Pula se jučer probudila s novim cijenama parkinga, novim zonama naplate i zonom rezerviranom za stanare

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
U Carrarinoj ulici je sat parkinga poskupio sa 4 na 15 kuna (Snimio P. GREGOROVIĆ)

U Carrarinoj ulici je sat parkinga poskupio sa 4 na 15 kuna (Snimio P. GREGOROVIĆ)


Tko je platio četiri kune sat parkinga u centru Pule u petak, 5. kolovoza, to je bio posljednji put da je prošao tako jeftino.

Već u 22 sata u centar grada su stigli djelatnici Pula Parkinga, uklonili su stare i postavili nove tabele, s novim višim cijenama i novim brojevima telefona za plaćanje sms-om. Najveća je novost peta (plava) zona u starom gradu koja je dosad bila u sustavu naplate prve ili druge zone. Riječ je o parkiralištima u ulicama Castropola i Kandlerova, Stara tržnica i Benediktinske opatije koja su od jučer rezervirana samo za stanare starog grada.

Ipak, tri parkirališta u toj petoj zoni i dalje su na raspolaganju i drugim vozačima. To su parkirališta u Carrarinoj, Anticovoj i Flaciusovoj ulici, gdje sat sada košta 15 kuna, a može se ostati najviše dva sata. To je najveći rast cijene parkinga u Puli, gotovo četverostruko u odnosu na dosadašnje četiri kune po satu.

Prva zona parkinga zadržala je crvenu oznaku, ali je sve ostalo izmijenjeno. Ta se zona sada proteže od ulica Dubrovačke bratovštine, Poljane sv. Martina i Zadarske na sjeveru sve do Rovinjske ulice na jugu, a sat parkinga sada košta 12 kuna. Izmijenjena je i druga zona, koja je također zadržala žutu oznaku, ali sada obuhvaća područje od Željezničkog kolodvora na sjeveru sve do Titovog parka i Ulice Dubrovačke bratovštine na jugu. Cijena je ovdje poskupjela s četiri na 11 kuna. No, najatraktivnije ulice u drugoj zoni postale su treća, bijela zona s dvostruko većom cijenom parkinga - s 15 na 30 kuna po satu. To su ulice Giardini, Istarska, Amfiteatarska i Flavijevska.

 Četvrta, zelena parkirna zona do sada nije bila obuhvaćena sustavom naplate, a sada je najjeftinija zona u gradu, gdje se sat parkinga plaća devet kuna. Ona se proteže od Rakovčeve ulice na istoku pa sve do Arene na zapadu. Južna granica naplate su ulice Dubrovačke bratovštine, Poljana sv. Martina i Zadarska, a sustav naplate ide sve do ulica Škaleta, Emove i Porečke.

Nova je cijena i na Mandraču: dnevna karta poskupjela je s 30 na 50 kuna. U Emovoj ulici ljetna satnica za parkiranje iznosit će osam kuna, na Marsovom polju 2 četiri kune, na Marsovom polju 1 i na Rivi 10 kuna te na Karolina 30 kuna umjesto dosadašnjih 15.

To su cijene za ljetno razdoblje naplate koje sada počinje 1. svibnja (dosad je to bilo 1. lipnja) i traje do 30. rujna, dakle pet mjeseci. Zimska tarifa, ističu iz Grada, traje duže, sedam mjeseci, od 1. listopada do 30. travnja. Tada će sat parkiranja na Karolini i Marsovom polju 1 iznositi četiri kune, na Rivi i u Emovoj dvije kune, dok će parkirališta Gregovica, Marsovo polje 2 i Mandrač biti besplatna.

Nove cijene vrijede od jučer u 7 sati, kada je počela primjena novog cjenika parkiranja u Puli. Nije to bila nikakva novost jer su gradski čelnici to najavljivali nekoliko puta, a odluku usvojili na sjednici Gradskog vijeća 21. lipnja. Jučer je rečeno da je na sjednici naglašena potreba povećanja cijene parkinga, koji je daleko jeftiniji nego karta u javnom gradskom prijevozu.

No, do jučer nije se znalo kada odluka stupa na snagu i koje su nove cijene. Gradski čelnici odlučili su to obznaniti na jučerašnjoj konferenciji za novinare, pet sati nakon uvođenja novog cjenika, naglašavajući da će ovime centar Pule rasteretiti od automobila, a tzv. holders only parkiralištima, samo za stanare, zaštititi žitelje starogradske jezgre.

- Stanari su ispred svih i onima u centru grada izaći ćemo u susret kako god budemo mogli. Budući da su slična rješenja tražili i predstavnici Mjesnog odbora Arena, pokaže li se ovo dobrim, nakon turističke sezone idemo sa sličnim modelom i izvan starog grada. Svaka promjena ponekad znači i nezadovoljstvo jednog dijela građana. Razumijemo ih, zato smo osigurali alternativna rješenja, pratit ćemo situaciju i na koncu dopunjavati i korigirati odluku ukoliko se ne pokaže dovoljno učinkovitom, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Podršku Zoričiću, u zaštiti stanara starogradske jezgre, na konferenciji za novinare iskazali su Mjesnog odbora Stari grad Davor Šerović i desetak stanara tog područja. Aplaudirali su kada je Zoričić najavio da od subote u starom gradu mogu parkirati samo stanari. Na osobnim primjerima ukazivali su koliko je dosadašnji model bio neodrživ. Kažu da su po sat i duže znali kružiti centrom grada u potrazi za parkingom, bila im je muka svaki put kada bi se vraćali doma s plaže ili posla jer slobodnih mjesta nije bilo, iako su plaćali godišnje parkirne karte.

 Prvo upozorenja strancima

Bojanić je rekao da će faza prilagodbe trajati nekoliko dana, kada neće naplaćivati kazne. Od sutra njegovi djelatnici ostavljat će obavijesti strancima koji ne poštuju novu prometnu regulaciju, a potom će ih i kažnjavati. Kasnije će kažnjavati i zatečene parkirane automobile s hrvatskim registarskim oznakama.

 Stanarima starog grada dvostruko skuplja pretplata

Bojanić je pozvao stanare starog grada (pete zone) koji žele tamo parkirati da se jave u Pula Parking radi reguliranja odnosa. Cijena godišnje karte povećana je sa 600 na 1.200 kuna po automobilu, bez obzira je li u vlasništvu stanara ili leasing kuće. Stanari ostalih dijelova Pule gdje je prvi put uvedena naplata također su pozvani javiti se u Pula Parking, gdje mogu kupiti godišnju kartu za 600 kuna. Radno vrijeme blagajne je od 7 do 20 sati svakog dana.

Bojanić smatra da će ubuduće ti stanari imati više slobodnih mjesta pred svojim kućama i zgradama jer očekuje da će više cijene parkinga promijeniti navike turista i ostalih koji dolaze u centar grada.

 Nova četvrta, zelena zona

Jučer ujutro još nisu bile postavljene tabele za četvrtu (zelenu) zonu gdje se do sada nije naplaćivao parking. Direktor Pula Parkinga Branislav Bojanić kaže da će to ubrzo staviti u funkciju, od postavljanja tabela s informacijom o naplati do obilježavanja kolnika zelenom trakom.

 

Novo poskupljenje u 2023.?

Nove tabele s novim kunskim cijenama sadrže i vrijednosti u eurima. No, iskazane cijene su zaokružene za kunske vrijednosti. Hoće li 1. siječnja 2023., kada Hrvatska zamijeni kunu eurom, Pula Parking ponovno povisiti cijene?

Bojanić kaže da će u 2023. vrijediti nove cijene, ali da će do tada utvrditi koje će zone pojeftiniti, a koje će dodatno poskupjeti. O tome, kaže on, ovisit će financijska situacija u Pula Parkingu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini