RAST TRŽIŠTA

PULA IMA POVIJESNO VISOKE CIJENE NEKRETNINA U samo godinu dana prosjek po kvadratu odletio u nebo

Cijene su porasle u odnosu na 2019. do 15 posto, pa i više na određenim atraktivnijim lokacijama. Teško je reći kolika je prosječna cijena kvadrata stana u Puli budući da ona ovisi o mnogo faktora: lokaciji, starosti i veličini nekretnine te poziciji stana u zgradi. Tako jedan stan na Vidikovcu može biti prodan za 1.300, a drugi za 2.000 eura po kvadratu, kaže Oriano Ricchiuto iz agencije Immobilia

| Autor: Ružica KORACA
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Iako su brojni građani mislili da će cijene nekretnina pasti i da tržište neće biti aktivno, podaci govore suprotno. Unatoč snažnom padu BDP-a zbog pandemije koronavirusa, cijene nekretnina nisu pale već su i narasle. Pokazuju to i objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o cijenama novih stanova u prvih šest mjeseci ove godine. Prosječna cijena četvornog metra novog stana u prvom polugodištu – u što nisu uračunati POS stanovi – iznosila je 15.550 kuna. To je rast od 5,8 posto u odnosu na drugo polugodište 2020. godine.

Ako pak gledamo tržište Pule, na početku godine prosječna cijena kvadrata iznosila je prema Njuškalu 1.400 eura, a sad je 1.900 eura. Novogradnje su pak i skuplje od dvije tisiuće eura po četvornom metru. Voditeljica pulskog ureda Remax Centar nekretnina Sandra Mirković potvrdila nam je rast.

Dosegnut plafon

-Za Pulu su ovo povijesno visoke cijene. Smatram da cijene nekretnina neće više rasti te da su dosegle svoju trenutnu maksimalnu vrijednost. Naravno, moguće su male fluktuacije u iznosima, ali veliki skokovi u cijenama se ne očekuju u daljnjem periodu. Smatram da treba naglasiti da su cijene trenutno stabilne, ističe Mirković.

Oriano Ricchiuto iz agencije za nekretnine Immobilia također nam je ponudio sličan odgovora kad je riječ o cijenama stanova.

-Cijene su svakako porasle u odnosu na 2019. godinu, prema mojoj analizi za 10 do 15 posto, ako ne i više na određenim atraktivnijim lokacijama. Teško je točno reći koja bi bila prosječna cijena kvadrata stana u Puli budući da ona ovisi o mnogo faktora, prije svega lokaciji, starosti nekretnine, veličini, ali i samoj poziciji stana u zgradi. Nije, naime, isto je li stan na prvom ili petom katu u zgradi bez lifta. Stoga već tu cijena može poprilično varirati. Također znamo da se manji stanovi uvijek lakše prodaju od većih te mogu postići i veću cijenu po kvadratu, kazao je Ricchiuto.

S druge strane, ima stanova u koje nije ulagano i nekoliko desetljeća, za razliku od onih u koje vlasnici ulože puno, na primjer u zamjenu vanjske stolarije, na kompletnu adaptaciju dotrajalih kupaonica i instalacija.

-Samim time, kad uzmemo u obzir sve ove faktore, jedan stan na Vidikovcu može biti prodan za 1.300, a drugi i za 2.000 eura po kvadratu. Najviše je upita za stanove od 50 kvadrata s jednom spavaćom sobom pa do nekih 65 kvadrata s dvije spavaće sobe. Ako govorimo o gradskoj zoni i gradskim kvartovima, onda su to definitivno domaći kupci, većinom mladi parovi koji se žele osamostaliti i imati nešto svoje, objašnjava Ricchiuto.

Puno se gradi i kupuje

Stranci puno kupuju, ali nisu toliko zainteresirani za gradsku zonu jer njima nije bitna blizina škole ili vrtića, važna im je blizina mora i pogled more pa su im najatraktivniji kvartovi Nova Veruda i Stoja, dakle sve što gravitira moru.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini