zelenI fond grada

PULA I OVE GODINE U AKCIJI "ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ": Povećanje zelenog fonda i očuvanje okoliša su prioriteti grada

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Arhiva

Arhiva


Podjelom 132 stabla voćki građanima te sadnjom više desetaka stabala na javnim zelenim površinama na Rivi, u Ulici starih statuta, Arsenalskoj, na Hidrobazi, u sklopu dječjih igrališta i sportskih terena, Grad Pula se i ove godine pridružuje akciji "Zasadi stablo, ne budi panj!". U sklopu akcije građanima će se podijeliti trogodišnje voćke i to 50 stabala maslina, 50 stabala smokvi, 20 stabala nara, 30 stabala cijepljenog lješnjaka te 32 stabla dvogodišnjeg pitomog kestena. 

- Sadnjom stabala na javnim zelenim površinama i u sklopu privatnih vrtova i okućnica doprinosi se povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša, a koje aktivnosti spadaju u prioritetne Grada Pule. Osim pozitivnog aspekta u pogledu obogaćivanja zelenog fonda u gradu, građani će moći uživati i u blagodatima plodova voćki koje će, sigurni smo, s punom pažnjom njegovati, komentirajući ovu akciju kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Podsjetimo, prijave za preuzimanje stabla građani grada Pule mogu dostaviti udruzi za zaštitu okoliša "Zasadi stablo, ne budi panj!" do kraja današnjeg dana putem e-maila istarska@zasadistablonebudipanj.hr, a sama sadnja planirana je u periodu od 1. do 7. ožujka 2021. godine. O svim detaljima oko preuzimanja stabla građani će na vrijeme biti obaviješteni.

I prije same sadnje od strane građana u svojim vrtovima i okućnicama, djelatnici Hortikulture Pula Herculanee će, nastavno na povoljne vremenske uvjete, započeti sa sadnjom više stabala ladonje, platane, hrasta crnike te pinija unutar zelenog pojasa na Rivi, u Ulici starih statuta, Arsenalskoj i na Hidrobazi, kao zamjenska stabla na prethodno uklonjena ili osušena stabla. Aktivnosti sadnje ukrasnih stabla nastavit će se i na drugim javnim zelenim površinama u kojima će, u sklopu akcije "Zasadi stablo, ne budi panj!", moći aktivno sudjelovati građani. Vrijeme i lokacija sadnje najavit će se dan ranije.

Javne zelene površine unutar obuhvata GUP-a Grada Pule čine nešto malo više od 77 hektara. S obzirom da je grad "živo tkivo" i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija CO2.

Razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života, ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te smanjenju onečišćenja okoliša, misao je vodilja tijekom provedbe raznih aktivnosti posebno u radu s mladima i udrugama u kojem smislu je iznimno bitna predmetna kolektivna sadnja stabala pod nazivom "Zasadi drvo, ne budi panj".

I prethodnoj se akciji Pula odazvala među prvim gradovima kojom prilikom je na javnim je zelenim površinama te zelenim površinama dječjih vrtića i škola posađeno stotinjak stabala, a isto toliko ih je donirano sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica.

Podsjetimo i na konkretne pokazatelje koji, na razini prostornih planova, ukazuju na vrlo visoku zastupljenost zelenih i rekreacijskih površina u usporedbi sa zastupljenosti ostalih namjena. U odnosu na ukupnu površinu kopnenog dijela GUP-a Grada Pule, koja iznosi 3.205 hektara, čak 40 posto odnosi se na zelene površine i to oko 235 hektara ili gotovo 8 posto čine javne zelene površine, oko 702 hektara ili 22 posto zaštitne zelene površine te oko 340 hektara ili oko 10 posto površine namijenjene sportu i rekreaciji.

Ovi pokazatelji, kažu u Gradskoj upravi, govore u prilog opredjeljenja Grada Pule o važnosti zelenila koja značajno nadilazi preporuke zastupljenosti određene od strane Europske komisije kao i konkretne pokazatelje na razini velikih gradova u Hrvatskoj ali i na Europskoj razini.

Temeljeno na podacima s posljednjeg popisa na kojem je za Grad Pulu evidentirano 57.460 stanovnika, proizlazi da svaki Puljanin ima na raspolaganju gotovo 41 kvadrat javnih zelenih površina te oko 60 kvadrata zaštitnih zelenih površina što Pulu svrstava visoko na ljestvicu gradova s velikom zastupljenosti zelenih površina u odnosu na broj stanovnika.

Grad Pula je, osim toga, i potpisnica sporazuma o smanjivanju emisije CO2 na što zelenilo izravno utječe, uz ostale mjere.

- Odgovornost je apsolutno na nama i drago mi je da ekološka svijest, posebno otkako su se počele događati promjene u klimi, značajno ojačala. Moramo biti svjesni da su nam zelene površine itekako važne za zdravlje, ali i općenito kvalitetu života. Briga o zelenom fondu itekako spada u prioritete, govoreći na tu temu zaključuje gradonačelnik Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater