kolektivna sadnja

Istarski gradovi u akciji "Zasadi stablo, ne budi panj": ZA "ZELENIJI" UMAG POSAĐENO 80-AK STABALA

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Umag

Umag


Grad Umag se treću godinu zaredom pridružio hvalevrijednoj akciji "Zasadi stablo, ne budi panj" koja se ove godine diljem Hrvatske provodi od 1. do 7. ožujka. Tako je Grad Umag tijekom navedenog tjedna posadio veliki broj stabala na raznim lokacijama u gradu. Ujedno, jučer su u jutarnjim satima ravnateljice i ravnatelj te vrtićka i školska djeca, u prisutnosti delegacije Grada Umaga, a poštujući epidemiološke mjere, u dvorištima sjedišta svake od umaških odgojno-obrazovnih ustanova, posadili po jedno stablo te se time pridružili ovom "zelenom" projektu.

Tako su tijekom ovog tjedna akcije Grad Umag i Komunela d.o.o. posadili 10-ak pinija na relaciji dijela umaške šetnice koji je u fazi izgradnje, na lokaciji Špina-Sveti Pelegrin, ali i na samom području Svetog Pelegrina. One će se savršeno stopiti u ambijent postojeće zelene površine uz samo more, a navedena će stabla osigurati hladovinu kako uzduž same šetnice, tako i na lokacijama novih odmorišta za šetače i bicikliste. Osim navedenih lokacija, tijekom ovog tjedna posađena su stabla i na području centra grada, Komunele, Moele i Punte. Ukupno je tijekom ovog tjedna posađeno 80-ak stabala na području Umaga, a sadnja stabala ne staje tu, već se nastavlja i u narednom periodu ne bi li Umag postao još ljepši i zeleniji.

Posljednjih se desetak godina na području Umaga sve intenzivnije provode hortikulturne aktivnosti. Lokacije koje su obnovljene i ozelenjene novosadnjama su Sveti Pelegrin gdje je posađeno preko sto stabala, Trgovačka ulica gdje su zaražene palme zamijenjene lagostremijama, Ulica 154. brigade HV, Ulica Joakima Rakovca, dvorište centralnog vrtića Radost-Gioia, okolica Osnovne škole Marije i Line, dvorište TOŠ „Galileo Galilei“, dvorište centralnog vrtića, groblje gdje je posađeno niz čempresa uz ulaz u novi dio groblja, a u istoj je zoni lani posađeno i 40 lipa uz potok koje danas predstavljaju "Aleju dobrovoljnih darivatelja krvi". Ozelenjene su i razne lokacije na području Moele, područje kraj Hitnog medicinskog prijema, šetnica Vladimira Gortana, plaža Vila Rita, park za kućne ljubimce u Komuneli, zelena površina ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici te mnoge druge.

Kad je riječ o „plućima“ grada, prva asocijacija usmjerena je na park Humagum, koji se sustavno uređuje. Nakon prekrasnog dijela parka koji se proteže od ACI marine pa do novog jedinstvenog mediteranskog parka, lani je na betonskom dijelu šetališta od velikog parkinga prema Gradskoj upravi stvorena nova hortikulturna zona površine 2.400 kvadrata čime se dodatno proširuje zeleni pojas Umaga. Ova zelena površina obogaćena lagostremijama i crnikama koje dodatno uljepšavaju ovaj dio grada. Sastavni je to dio buduće Umaške morske promenade, čija je gradnja planirana u narednih sedam do osam godina, a kojom će Umag dobiti najdužu šetnicu na Jadranu.

- U posljednjih nekoliko godina na području našega grada posađeno je nekoliko stotina stabala, što Umag čini sve ljepšim i zdravijim gradom. Kroz kontinuiranu sadnju novih stabala nastojimo osvješćivati i sugrađane o važnosti doprinosa svake jedinke u stvaranju zdrave sredine. A hvalevrijednom akcijom 'Zasadi stablo, ne budi panj' Umag za cilj ima dodatno motivirati sugrađane da se uključe u to, ne samo tijekom ovih sedam dana, već da sadnja stabala postane stil života, modus operandi naša cijele zajednice. Jedino se na taj način može pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom