Srcem do sinergije ekologije i zdravlja

PROJEKT INKLUZIJE OSOBA S KOMBINIRANIM SMETNJAMA U PSIHOFIZIČKOM RAZVOJU: Ljudi se često boje pristupiti osobama s poteškoćama, ali to je strah od nepoznatog

Jedan od glavnih ciljeva projekta "Srcem do sinergije ekologije i zdravlja", u kojem sudjeluju učenici Medicinske škole i još nekoliko osnovnih škola, a koji obuhvaća brojne radionice i aktivnosti, jest socijalizacija i integracija osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu te uspostavljanje njihove interakcije s učenicima

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, čiji je predsjednik Gvido Radolović od njezina osnutka 1991. godine, provodi projekt "Srcem do sinergije ekologije i zdravlja" koji za ovu školsku godinu financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Projekt, koji je započeo 8. studenoga 2021., provodit će se kroz devet mjeseci, a najkasnije do kraja kolovoza ove godine. Partneri u projektu su Medicinska škola Pula, Osnovna škola Vodnjan, Osnovna škola Marčana i Područni odjel Loborika te Osnovna škola dr. Mate Demarina Medulin i Područni odjel Šišan. U projektu sudjeluje 25 osoba s intelektualnim, psihosocijalnim i fizičkim teškoćama te 245 učenika osnovnih i srednjih škola.

Treninzi i radionice

Budući da je jedan od glavnih ciljeva projekta socijalizacija i integracija osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu te uspostavljanje njihove interakcije s učenicima osnovnih i srednjih škola, projekt obuhvaća brojne radionice i aktivnosti. Tu su eko-likovne radionice, radionice očuvanja prirode, okoliša, zdravlja i održivog razvoja te sportsko-edukativna radionica koja obuhvaća treninge i organiziranje oglednog sata u boćanju i kuglanju u Domu sportova "Mate Parlov". Korisnici Udruge i Medicinska škola Pula sudjeluju u turnirima u boćanju pod nazivom Boćajmo zajedno, zdravlje je u sportu te organizaciji korektivne gimnastike.

Vesna Radolović (Snimio Milivoj Mijošek)

Voditeljica projekta Vesna Radolović istaknula je važnost potrebe da se djeca od najranije dobi susretnu s osobama s teškoćama da bi srušila predrasude.

"Učenici, ali i odrasle osobe često imaju strah od pristupa takvim osobama, ali to je strah od nepoznatog. Važno je da učenici Medicinske škole Pula, kroz našu zajedničku suradnju, nauče i kako danas-sutra pristupiti osobama s intelektualnim teškoćama s kojima će se susretati u budućem radu", izjavila je Radolović.  

Ana Krelja (Snimio Milivoj Mijošek) 

U ovoj partnerskoj suradnji više od devet godina u kontinuitetu sudjeluje i Ana Krelja, strukovna nastavnica fizioterapijske grupe predmeta iz Medicinske škole Pula. "Nastojimo potaknuti inkluziju štićenika Udruge i naših učenika, da štićenici dobiju osjećaj prihvaćanja, a naši učenici mogućnost stjecanja socijalne empatije i učenja rada s osobama sa psihofizičkim teškoćama", rekla je Krelja.

Sandra Išić, koja je uz Helenu Vučinić i Šejlu Piragić jedna od izvoditeljica projektnih aktivnosti, izjavila je da je suradnja s Medicinskom školom Pula proistekla iz potrebe za obostranim uključivanjem u zajedničke aktivnosti.

Psihofizičko zdravlje

"Potreba za medicinskim sestrama, tehničarima i fizioterapeutima je svaki dan sve veća, a ove aktivnosti koje učenici provode s našim korisnicima na terenu svakako im mogu pomoći u budućem radu. Iako imaju praksu u Općoj bolnici Pula, ipak se svi ne zapošljavaju tamo, nego dođu i u udruge i ustanove unutar sustava socijalne skrbi. Nama su prijeko potrebni fizioterapeuti, medicinske sestre i tehničari.

Sandra Išić (Snimio Milivoj Mijošek)

Zbog trenutne epidemiološke situacije u aktivnosti su uključene grupe po 7-8 učenika, a nekad su nam znali dolaziti cijeli razredi. Na početku su to učenici prihvaćali kao obavezu, ali uz pomoć profesora i djelatnika naše udruge sve više ih se opredjeljuje za volontiranje. Otegotna je okolnost manjak vremena učenika, ali unatoč tome što imaju obaveze od ranog jutra, rado sudjeluju na susretima", izjavila je Išić i poručila svim roditeljima koji imaju djecu s teškoćama da ih uključe u udruge čije će aktivnosti doprinijeti njihovom psihofizičkom zdravlju.

Likovna radionica u Rojcu (Snimio Milivoj Mijošek)

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije organizira i aktivnosti poput odlazaka u Aquarium, na Rt Kamenjak i Ranch Barba Tone u Manjadvorcima te posjet Konjičkom klubu Medulin. Vanjska suradnica, učiteljica razredne nastave Dejana Lončarević organizirat će predavanje i radionice za učenike od 1. do 4. razreda i korisnike Udruge o održivom razvoju, a vanjska suradnica, psihologinja Loredana Prodan Kurz provodi superviziju za volontere i izvoditelje aktivnosti. Udruga redovito obilježava značajne datume od važnosti za zdravlje i okoliš, među kojima su Svjetski dan zdravlja, Dan planeta Zemlje, Svjetski dan voda i brojni drugi. Posebno mjesto u njihovom kalendaru zauzima Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter