NAJNOVIJEMEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

PROGRAM U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI: Mauro, Martina i Mirna ljetni najčitateljiKako su rekle knjižničarke Karla Poldrugovac i Nadija Crkvenac s Dječjeg odjela, i ovoga je ljeta organiziran izbor ljetnih najčitatelja s ciljem poticanja i njegovanja navike čitanja te popularizacije knjige kao izvora znanja

Mauro Ostoni, te sestre Martina i Mirna Jurić ljetni su najčitatelji Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice te su dobili jednogodišnju besplatnu članarinu i prigodne poklone. Proglašenje najčitatelja održano je danas u povodu Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. rujna, a ove godine se natjecanje odvijalo u tri kategorije: predškolci, te učenici nižih i oni viših razreda osnovne škole.

Tradicija izbora

Kako su rekle knjižničarke Karla Poldrugovac i Nadija Crkvenac s Dječjeg odjela, i ovoga je ljeta organiziran izbor ljetnih najčitatelja s ciljem poticanja i njegovanja navike čitanja te popularizacije knjige kao izvora znanja. Kada je prije deset godina održan izbor za najčitatelja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u sastavu jedne šire kampanje promicanja čitanja, postavljeni su temelji odabiru ljetnog najčitatelja u sastavu Dječjeg odjela te knjižnice. Za sudjelovanje je trebalo ispuniti prijavnicu koja se mogla dobiti na Dječjem odjelu i zapisivati naslove pročitanih knjiga u razdoblju od 3. srpnja do 31. kolovoza.

Ovogodišnji natjecatelji zajedno su pročitali 349 knjiga, dok su samo pobjednici zajedno pročitali 134 knjiga.

Vole pustolovine

Mauro Ostoni je predškolac, ima šest godina, dolazi iz Vodnjana i tamo pohađa predškolsku ustanovu Petar Pan. On je pročitao 19 knjiga, a najviše voli knjige o životinjama te bajke. Već čita samostalno, ali i majka mu puno i često čita. Martina, mlađa sestra Jurić, pročitala je 58 knjiga, a najdraže su joj one Svena Nordqvista. Zanimaju je pustolovni romani, a knjige jednostavno guta od prve do zadnje stranice. Pohađa četvrti razred Osnovne škole Kaštanjer.

Njezina starija sestra Mirna, šestašica je u istoj školi. Mirna je pročitala čak 64 knjige, a najviše voli pustolovne knjige te priče o životu, realne, istinite, kao i dnevnike. Omiljena knjiga bila joj je "Svaka cura ima svoju priču". Pročitala je prvi dio, a namjerava pročitati cijelu ovu trilogiju Eleanor Watkins, to zabavno i napeto djelo o šest prijateljica tinejdžerki koje zajedno prolaze kroz različite izazove i probleme u školi i kod kuće. Veli da uz dobru organizaciju uspijeva uskladiti školske obveze te pohađanje glazbene škole, a ljeto je posvetila čitanju, jer je imala najviše vremena.

No, kako su istaknule knjižničarke, svi sudionici su pobjednici, jer su bili vrlo vrijedni i marljivo čitali knjige, tako da su svi dobili pohvale.

Paola Vuković najčitateljica Verude

I u knjižnici na Verudi održan je izbor najčitatelja. U tamošnjoj knjižnici najčitateljica je Paola Vuković, šestašica iz Osnovne škole Veruda, koja je redovito dolazila i posuđivala knjige kod knjižničarke Karmen Damljanović. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam