RASPRODAJA ULJANIKOVE IMOVINE

Prodaje se derutna zgrada unutar "Saure" na bulevaru. POČETNA CIJENA ČAK 60 POSTO NIŽA OD PROCIJENJENE VRIJEDNOSTI

Sva imovina nekadašnjeg pulskog diva, moćnog brodogradilišta Uljanik, polako odlazi u privatne ruke pa se nakon nedavne prodaje vrijednih nekretnina Uljanik Standarda uskoro očekuje i prodaja kasarne "Saure" koja je trenutno zastala dok se ne razriješi spor između triju vjerovnika, Končara, države i Privredne banke Zagreb

| Autor: Marcello ROSANDA
Danas derutna zgrada idućeg će se tjedna prodavati na javnoj dražbi (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Danas derutna zgrada idućeg će se tjedna prodavati na javnoj dražbi (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Sljedeći tjedan na bubanj ide derutna omanja zgrada unutar perimetra Uljanikove kasarne na pulskom bulevaru, poznatije kao "Saura". Točnije, objekt se nalazi u desnom kutu dvorišta, sa strane gdje je ulaz u današnje prostorije područne službe Zavoda za zdravstveno osiguranje, na križanju Besenghijeve i Keršovanijeve ulice.

Radi se o zemljištu i derutnoj zgradi u suvlasništvu stečajnih dužnika Uljanik Brodogradilište d.d., Uljanik Strojogradnja Diesel d.d. i stečajne mase iza Uljanik Brodograđevni projekti d.o.o., svi u stečaju. Utvrđena vrijednost nekretnine iznosi 1.770.000 kuna, dok početna cijena na ovoj javnoj dražbi iznosi 708.000 kuna. Cijeli postupak vodi stečajni upravitelj Loris Rak iz Rijeke.

U razgovoru s pulskim povjesničarima daje se zaključiti da se radi o manjoj zgradi koja je davno prije služila kao kuhinja za radnike Arsenala, podignuta 1913. godine., što potvrđuje i povjesničar David Orlović. S druge strane, njegov kolega Andrej Bader otkriva da je na toj lokaciji ranije bio jarbol za vježbu mornara.

"Tu su ih obučavali, a do 1912. nema zgrade o kojoj pričamo", kaže Bader i pokazuje nam staru fotografiju tog doba. Ipak, njezinu namjenu u sklopu Uljanika teško je ustanoviti sa sigurnošću. Neki kažu da je služila kao manja kuhinja, drugi da je bila potpuno prazna, dok treći govore o povremenom iznajmljivanju lokalnim obrtnicima.

Kako bilo, sva imovina nekadašnjeg pulskog diva, moćnog brodogradilišta Uljanik, polako odlazi u privatne.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini