REJTING:

PROBLEMI OKO ULJANIKA U PRVI PLAN IZBACILI SU DOSAD MANJE IGRAČE NA POLUOTOKU Živi zid i radikalna ljevica u pohodu na glasove IDS-a

(D. ŠTIFANIĆ)

Sigurno je kako će IDS nešto podrške izgubiti zbog Uljanika. Vrijeme je za neku novu istarsku stranku jer su one koje su prije formirane do sada propale, ili za novu ljevicu koja je sindikalno jaka i koja može voditi radnike, kaže dr. Puhovski i upozorava: "Prosvjeduju ljudi koji su bijesni, a taj neartikulirani bijes može ići u korist samo Živom zidu"

Ljevica u Hrvatskoj još postoji - glavna je poruka sa skupa izvanparlamentarnih stranaka održanog u Šibeniku. Prigodna Šibenska deklaracija Nove ljevice, Radničke fronte, ORAH-a i Socijalističke radničke partije (SRP), potpisana prošlog vikenda, sadrži opća mjesta zajedničke politike spomenutih lijevih stranaka, čiji su potpisnici istakli kako SDP više ne smatraju ljevicom. Peta najavljena stranka za koju se očekivalo kako će potpisati deklaraciju, Hrvatski laburisti, to nisu učinili iako najavljuju suradnju s objedinjenom ljevicom.

"Pitam se po čemu je ORAH stranka ljevice", primjećuje politički analitičar Žarko Puhovski i objašnjava kako je izneseni politički program toliko općenit da je neprecizniji od programa većine parlamentarnih stranaka.

Pod parolom "Sloboda se ne kupuje, ona se osvaja", četiri su stranke deklarativno istakle kako se zalažu za opću demokratizaciju i decentralizaciju političkog i upravnog života, te za povratak egzistencijalne i ekonomske sigurnosti u središte političkog života zemlje u korist svih potlačenih i onih koji žive od svoga rada.

"U deklaraciji se kaže kako trebati mijenjati strukturu kapitalističkog sistema, ali ne i u kojem smislu. Strukturu kapitalizma mijenja Svjetska banka", kaže Puhovski.

Mreže i kafići

Okupljanje lijevih stranaka koje djeluju izvan Hrvatskog sabora zanimljivo je kao pokušaj konkurencije raspadajućem SDP-u na razini cijele Hrvatske, ali i kao osnaživanje malih lijevih stranaka u Istri koje su posljednjih tjedana vrlo glasne na temu krize u Uljaniku. Na sve složeniji istarski politički zemljovid - gdje u ovom trenutku podršku gubi IDS, a jača Živi zid, dok SDP stagnira - možda se ucrtaju Radnička fronta ili SRP čiji su aktivisti bili uočljivi u prosvjedima. Kriza SDP-a, koja traje mjesecima, također daje priliku lijevim strankama da izvuku profit u regijama koje su do sada predstavljale tradicionalni bazen glasova za Iblerov trg - poput Istarske i Primorsko-goranske županije. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini