COVID-19 I RAK

PRIJETI LI NAKON KORONE EPIDEMIJA MALIGNIH BOLESTI? Dr. Dragan Trivanović, šef pulske onkologije: "Sve više pacijenata dolazi u poodmaklom stadiju bolesti. PRAVE POSLJEDICE ZNAT ĆEMO ZA NEKO VRIJEME"

| Autor: Marina VUKŠIĆ
Dr. Dragan Trivanović (Arhiva)

Dr. Dragan Trivanović (Arhiva)


Nažalost, prevelik je broj potencijalno oboljelih osoba kod kojih se tek trebalo dijagnosticirati bolest, tim više što bi se nerijetko radilo o ranijoj fazi bolesti kada se ona može efikasnije liječiti. Ovo nije činjenica samo u Istri ili Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu gdje je covid-19 prisutan

- Ova godina je bila puna izazova za Odjel onkologije i hematologije na kojemu se u dnevnoj bolnici, poliklinici i stacionaru liječe oboljeli od malignih bolesti. Početkom protuepidemijskih mjera bilo je jasno da se na naše bolesnike ne smiju odnositi mjere odlaganja pretraga i liječenja te smo kao jedni od rijetkih, uz hitne službe, nastavili sve naše aktivnosti uz poštivanje svih preporuka i smjernica zaštite za bolesnike i osoblje. Svi oboljeli od malignih bolesti koji su zahtijevali liječenje bili su bez izuzetka primani, no morali smo prilagoditi neke od kemoterapijskih protokola i pojačano potrošiti ne samo na zaštitnu opremu, nego i na neke lijekove koji su znatno skuplji, ali osiguravaju zadržavanje imunosti i bez čestih vađenja krvi, istaknuo je onkolog doc. dr. sc. Dragan Trivanović, voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom u pulskoj bolnici.

- Dio bolesnika, osobito oni koji nisu imali dijagnosticiranu ili aktivnu malignu bolest, samostalno je odustao od obrade i dolazaka, dok smo dio bolesnika koji su nakon provedenih kontrola dolazili na šestomjesečne ili godišnje kontrole prepustili liječnicima primarne zdravstvene zaštite s kojima smo u velikoj mjeri surađivali putem A5 uputnica, odnosno uputnica za pregled bez prisustva liječnika. Dobra stvar ove epidemije je što smo konačno uspjeli digitalizirati dio naših usluga, osobito u kontekstu naručivanja bolesnika, kao i uvesti red u poštivanju vremena dolaska na pregled, kazao je dr. Trivanović.

Na pitanje može li se, zbog epidemioloških mjera i posebnog režima rada u zdravstvenim ustanovama uvedenih zbog koronavirusa, u skorije vrijeme očekivati i epidemija malignih bolesti, dr. Trivanović kaže:

- Nažalost, prevelik je broj potencijalno oboljelih osoba kod kojih se tek trebalo dijagnosticirati bolest, tim više što bi se nerijetko radilo o ranijoj fazi bolesti kada se ona može efikasnije liječiti. Ovo nije činjenica samo u Istri ili Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu gdje je covid-19 prisutan. Primjećujemo povećani broj bolesnika koji dolaze u poodmaknulom stadiju, no točne brojke nećemo imati još neko vrijeme. Mislim da je istarsko zdravstvo u segmentu liječenja oboljelih od malignih bolesti bilo dobar primjer u Hrvatskoj, o čemu najbolje govore i podaci o covid-19 pozitivnim bolesnicima na kemoterapijama, kojih u našoj ustanovi nije bilo, zaključio je dr. Trivanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum